A Dietetika a helyes és célszerű táplálkozás tudománya

Dietetika

A helyes és célszerű táplálkozás tudománya

Dietetikus

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése

A diéta fajtái

Paleo étel a Mangalica Fesztiválon - Budapest, 2013
A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk: 

  • életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
  • élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
  • rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
  • preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére)
  • betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
  • különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)

Az orvostudományban egyre jelentősebb szerepet kap a táplálásterápia, amely az egyes betegségek speciális terápiáját kíséri, annak hatékonyságát növeli. Célja, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a beteg gyógyulását.

Egy másik csoportosítás:

1. Tápanyagtartalom szerinti változat

  • Energiaszegény étrend
  • Energiában gazdag étrend
  • Fehérjeszegény étrend
  • Fehérjegazdag étrend
  • Szénhidrátgazdag étrend
  • Szénhidrát szegény étrend
  • Zsírszegény étrend
  • Na-szegény (sószegény) étrend

2. Ételkészítés szerinti változat

  • folyékony változat
  • pépes
  • rostszegény
  • könnyű-vegyes
  • normál
  • rostokban gazdag

3. Mesterséges táplálás

  • szondán keresztül
  • intravénásan

4. Különleges diéták

  • Nyers étrend
  • Savanyító
  • Lúgosító
  • Tejmentes
  • Laktózmentes
  • Gluténmentes
  • Purinszegény
  • Koleszterinszegény
  • Fenilketonuria (PKU) étrendje
  • Reformétrendek (pl. vegetáriánus)
  • Különböző ásványi anyagokban szegény, illetve gazdag étrend

5. Diagnosztikus étrendek

  • Kereső étrendek (allergiások vizsgálata során)
  • Vizsgálatokat előkészítő étrendek

Példák:

  • Probléma: Valakinek van egy éppen panaszokat okozó gyomorfekélye. Étrend: energia- és fehérjegazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.
  • Probléma: Cukorbeteg, nincs más diagnózis. Étrend: szénhidrátszegény, normál változat.
  • Probléma: Cukorbeteg, gyomorfekéllyel. Étrend: szénhidrátszegény, energia- és fehérjegazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.
  • Probléma: Epeköves. Étrend: zsírszegény, rostszegény változat.

Számos betegség diétája az idő előrehaladtával módosul, bővül. Szívinfarktus, hasnyálmirigy-gyulladás, műtétek után: kezdetben szigorúbb, aztán bővül."