Dietetika
A helyes és célszerű táplálkozás tudománya
Dietetikus
A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése
A diéta fajtái
Paleo étel a Mangalica Fesztiválon - Budapest, 2013
A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk:
- életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
- élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
- rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
- preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére)
- betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
- különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)
Az orvostudományban egyre jelentősebb szerepet kap a táplálásterápia, amely az egyes betegségek speciális terápiáját kíséri, annak hatékonyságát növeli. Célja, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a beteg gyógyulását.
Egy másik csoportosítás:
1. Tápanyagtartalom szerinti változat
- Energiaszegény étrend
- Energiában gazdag étrend
- Fehérjeszegény étrend
- Fehérjegazdag étrend
- Szénhidrátgazdag étrend
- Szénhidrát szegény étrend
- Zsírszegény étrend
- Na-szegény (sószegény) étrend
2. Ételkészítés szerinti változat
- folyékony változat
- pépes
- rostszegény
- könnyű-vegyes
- normál
- rostokban gazdag
3. Mesterséges táplálás
- szondán keresztül
- intravénásan
4. Különleges diéták
- Nyers étrend
- Savanyító
- Lúgosító
- Tejmentes
- Laktózmentes
- Gluténmentes
- Purinszegény
- Koleszterinszegény
- Fenilketonuria (PKU) étrendje
- Reformétrendek (pl. vegetáriánus)
- Különböző ásványi anyagokban szegény, illetve gazdag étrend
5. Diagnosztikus étrendek
- Kereső étrendek (allergiások vizsgálata során)
- Vizsgálatokat előkészítő étrendek
Példák:
- Probléma: Valakinek van egy éppen panaszokat okozó gyomorfekélye. Étrend: energia- és fehérjegazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.
- Probléma: Cukorbeteg, nincs más diagnózis. Étrend: szénhidrátszegény, normál változat.
- Probléma: Cukorbeteg, gyomorfekéllyel. Étrend: szénhidrátszegény, energia- és fehérjegazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.
- Probléma: Epeköves. Étrend: zsírszegény, rostszegény változat.
Számos betegség diétája az idő előrehaladtával módosul, bővül. Szívinfarktus, hasnyálmirigy-gyulladás, műtétek után: kezdetben szigorúbb, aztán bővül."