A fermentált ételek újjászületése

A fermentáció kisasszonyával, Mogyorósi Dórával beszélgetünk őseink tudásáról.

Több ezer éve, a mézsör elkészítésekor, még nem tudták az őseink, hogy mi az a fermentáció, nem tudták, hogy a levegőben, a növényekben milyen élő baktériumok vannak, amelyek képesek átalakítani a mézben lévő cukrot alkohollá. A fermentáció egy olyan csodálatos tartósítási lehetőség, amely az élet minden területére érvényes. Például fermentált kenyeret is készíthetünk a kovász segítségével.

Mi az eredmény? Az, hogy a fermentáció már elkezdi feldolgozni azokat a fehérjéket, amelyeket utána a szervezet további munkájával aminosavakká alakít, ez által megkönnyítve az emésztést.

A fermentáció úgynevezett előemésztési folyamat.

De mi történik akkor, amikor fermentált joghurtokat újrapasztőrözik? Erre a választ a kedves nézőnek kell megadnia."

 

VNTV - VIVA NATURA TELEVÍZIÓ
 Mogyorósi Dóra dietetikus Jakab István vendége
Közzététel: 2014. dec. 25.