Fogászati őssejt implantátumok

Őssejt fogászati implantátumokkal lehetővé válik az új fogak növesztése

 

Az őssejt implantátumok, melyek közvetlenül a szájban növekednek, felválthatják a mesterséges implantátumokat.
 

Egy ígéretes cikk jelent meg a Journal of Dental Research című folyóiratban, melyben egy professzor és egy kutatócsoport egy új módszert írnak le a fogak regenerálására, és nagy reményeket fűznek ehhez a módszerhez, amely helyettesítheti a jelenlegi mesterséges implantátumokat. (1)

Az őssejt kutatás már egy jó ideje folyamatosan fejlődik, mivel ezek a sejtek nagyon jól átalakíthatók, és képesek könnyen kijavítani a szöveteket új őssejtekké, vagy egy speciális sejtté történő folyamatos osztódással. A speciális sejtek végül feladatot kapnak, és vörös vérsejteket, bőrsejteket vagy izomsejteket tartalmaznak.

Ezen új őssejt implantátum esetében egerekből származó őssejteket kevertek össze emberi fogíny sejtekkel, és felnőtt egerek veséibe ültették be. A sejtek „felismerhető fogszövetekké növekedtek zománccal bevonva életképes fejlődő gyökerekkel.” Az emberi ínyből vett sejtek „hámfelszíni” sejtek voltak, az egér embriókból vett sejtek pedig mezenchima őssejtek. A mezenchima sejtek nagyon változatosak, mivel sokféle struktúrává képesek átalakulni, mint a csont, a porc és a zsír.

Paul Sharpe professzor (2), a kutatócsoport vezetője kifejtette:

„A felnőtt embertől származó íny hámsejtek megfelelő módon képesek válaszolni az embrionális mezenhima sejtek által küldött fog indukáló jelekre, hozzájárulva a fogkorona és gyökér képződéséhez.”

A kutatás tovább folyik, mert a csoport szeretné megtalálni annak a módját, hogy a felnőtt ember mezenchima sejtjei is azonos módon reagáljanak, mint az embrionális őssejtek esetében. Az embrionális őssejtek elhagyása ezen úttörő felfedezés esetében azt jelentené, hogy a fogászati kezelés még életképesebb lenne a piacon, hiszen az embrionális őssejtek erkölcsi kérdéseket vetnek fel. Sharpe hozzátette:

„Megmutattuk a laborban, hogy felnőtt hámsejteket és embriókból vett fog indukáló mezenchima sejteket lehet használni, és azt is megmutattuk, hogy az embrionális hámsejtek felnőtt emberi mezenchima sejtekkel képesek új fogakat növeszteni. Most arra van szükség, hogy összekapcsoljuk a felnőtt hámsejteket és a felnőtt mezenhima sejteket. Ez az egyik utolsó darabja a rejtvénynek.”

Ha a kutatócsoport kifejleszti a módját annak, hogy két emberi sejt felnőtt és embrionális sejtként is működjön, akkor ez még költséghatékonyabbá teheti az implatátumokra szoruló páciensek számára a kezelést. Az eljárás és a gyógyulási idő sokkal hatékonyabb, mint a mesterséges implantátumok esetében, nem beszélve arról, hogy ezek az őssejt implantátumok örökké tartanak.