Kineziológia

Kineziológiai kutatások és gyakorlatok

kineziológia (görög κίνησις „mozgás”, azaz „mozgástudomány”) az emberi és állati mozgás, teljesítmény és működés tanulmányozásának tudománya, amely alkalmazza a biomechanika, anatómia, fiziológia, pszichológia és idegtudomány eredményeit.

humán kineziológia vagy humán kinetika egy sporttudományi szakág, amely az emberek fizikai teljesítményének, állóképességének, terhelhetőségének vizsgálatával, az erőnlétük megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozik.[1]

1960-as években George Goodheart kiropraktőr azt fedezte fel, hogy az izmok kezelése során nem csak a görcsös, feszült izmot kell kezelni, hanem az izompár elgyengült izmát is újra egészséges állapotba kell hozni, ahhoz, hogy a fájdalom, probléma tartósan megszűnjön. Ennek vizsgálatára dolgozta ki a kineziológiai izomtesztelést. Erre az izomtesztelésre kineziológiai gyógyító rendszerek épültek fel. Magyarországon a legelterjedtebb One Brain kineziológia, Edu-kineziológiai (pedagógiai kineziológia), Touch for Health (gyógyító érintés).

A kineziológusok izomtesztelés segítségével megkereshetik testi, lelki problémáink okait, gyökereit. Ezeket mozgással, stresszoldással, érzelmi blokkok oldásával, érintéssel, meridiánpontok stimulálásával kiegyensúlyozzák.