Rend elmélet - Meditáció

A Rend elmélet szerint a meditáció egy belső munka, amit a tudat akaratának megfelelően a tudat összerendező erejével a tudat figyelmén keresztül végezzük. A belső munka alapja a befelé figyelés, aminél egy különleges állapot elérése a cél. Ennek a különleges állapotnak két alapvető eleme van. Az egyik az értelem és a másik az érzelem. A tudatos jelenlét eléréséhez erre a két elemre szükség van. A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy tudod, vagyis érted és érzed, hogy ki, mit és hogyan tapasztal.

Mit jelent a KI tapasztal állapot?
Ez egy olyan állapot, amikor tudatában vagyok annak, hogy Én vagyok és éppen figyelek. Gyakorlással érezhetővé válik az a megfigyelőpont, ahonnan figyel a tudat. Speciális gyakorlatokkal ezt a megfigyelőpontunkat szabadon áthelyezhetjük más helyekre, például testen kívülre.

Mit jelent a MIT tapasztal állapot?
Ez egy olyan állapot, amikor tudod, vagyis érted és érzed, hogy a figyelmed fókuszában mi történik és az hogyan hat rád vissza, vagyis milyen megértést és érzést vált ki belőled.

Mit jelent a HOGYAN tapasztal állapot?
Ez egy olyan állapot, amikor tudod, vagyis érted és érzed, hogy a tudatos figyelem csatornáján keresztül éppen hogyan figyelsz. A figyelem egy csatorna a megfigyelőpontod és a figyelem fókuszában megjelenő tapasztalás között. Tehát a tudat akarata a megfigyelő pontnál lép be a figyelem csatornájába és a tudat aktuális tudatosságán keresztül a figyelem fókuszánál lép ki a figyelem csatornájából, és lép kölcsönhatásba a fókuszban tartott tapasztalással.

Ezt a KI, MIT és HOGYAN tapasztal állapotok egységét Tudatos megfigyelő állapotnak hívja a Rend elmélet. Minden meditációnak ez a Tudatos megfigyelő állapot az alapja.

Rend elmélet - Meditáció