Jönnek az önvezető autók - WAYMO

Ahhoz, hogy hol tart és milyen ütemben fejlődik a vezető nélküli autó technológia érdemes egy gyors áttekintést tenni az eddigi fejleményekre a piac egyik meghatározó szereplőjénél, a Google WAYMO-nál.

A Google 2009 óta dolgozik az önálló vezetési technológián.

Kezdettől a Google önvezető autós projektje arra törekszik, hogy biztonságosabbá tegyük az utakat, felszabadítsuk az emberek idejét, és javítsuk a mobilitást mindenki számára.

Most, mint független vállalat, Waymo sokkal elkötelezettebb, mint valaha, hogy a fenti célokat elérjék.

Google vezető nélküli autó projekt idővonala

2009 - Elindult a Google önjáró autós projekt

Elindult egy kihívás, és teljesen önvezető módban vezettünk tíz megszakítás nélküli 100 mérföldet Toyota Prius járműveken. Néhány hónappal később sikerült nagyságrendekkel többet megtenni önvezető módban.

2012 - Több mint 300.000 mérföld vezető nélkül

2012 - Több mint 300.000 mérföld vezető nélkül

Hozzáadtuk a Lexus RX450h-t a flottához, és folytattuk az autópályákon való önhajtást tesztvezetők segítségével. Meghívtunk néhány Google-alkalmazottat, hogy elkezdje a technológia tesztelését az autópályákon, munkába járásnál és hétvégi kirándulásoknál.

Átmentünk a nehezebb városi utcákra

A város utcáinak bonyolultabb környezetére helyeztük át a a hangsúlyt: gyalogosok, a kerékpárosok, a közúti munkák, ... Steve Mahan a Santa Clara Valley Blind Center-ből volt az első tesztutas egy tesztvezető kíséretében.

2015 - A "Firefly" elsőként érte el a közutakat

2015 - A

A "Firefly" elsőként érte el a közutakat

Egy "Firefly" nevű új referencia-járművet terveztünk. Ezek az autók egyedi érzékelőkkel, számítógéppel, kormányzással és fékberendezéssel rendelkeztek, de nincs bennük kormánykerék és pedál.

 

A világ első teljesen önvezető útja a közutakon

Steve csatlakozott hozzánk egy újabb autóba, de ez más volt. Teljesen egyedül utazott egy járműben - kormánykerék, pedálok és vezető nélkül a közúton - Austinban, TX-ben.

2016 - WAYMO egy önálló cég lett

2016 - WAYMO egy önálló cég lett

A Google önjáró autós projekt Waymo lett, amely egy önvezető technológiát fejlesztő cég. A Waymo feladata, hogy könnyűvé és biztonságossá tegye az emberek és a dolgok mozgását.

2017 - Bevezette a Chrysler Pacifica Hybrid minivanok önálló vezetését

2017 - Bevezette a Chrysler Pacifica Hybrid minivanok önálló vezetését

Hozzáadtuk a Chrysler Pacifica Hybrid minit a flottához. Ez volt az első olyan járművünk, amely egy teljesen integrált hardvercsomagra épült, melyet a Waymo újonnan tervezett teljes függetlensége érdekében.

Elindított korai utas programot

Meghívtuk a Phoenix lakóit, hogy csatlakozzanak az önjáró járművek nyilvános próbájához, és segítsenek alakítani jövőjüket, hogyan működjenek az autók a jövőben.

Elérkezett az idő a Waymo teljesen önvezető autók indítására

Elindultak a teljesen önvezető járműveink a közúti közlekedésben úgy, hogy a vezető ülésben nem ült senki. Hamarosan a mindenki használhatja ezeket a járműveket mindennapi életükben.

2018 - Építettünk 20 000 önvezető Jaguar I-PACE autót

2018 - Építettünk 20 000 önvezető Jaguar I-PACE autót

A Jaguarral közösen létrehoztuk a világ első, prémium osztályú elektromos önvezető járművét, a Jaguar I-PACE-t. Idén teszteljük ezeket a járműveket, és az elkövetkező néhány évben 20 000 I-PACE-t fogunk felvenni a Waymo flottájába. Ez elég ahhoz, hogy körülbelül egy millió utat vezessünk vezethessünk naponta.

2019 - Októberben elindultak a teljesen vezető nélküli Waymo One járművek

2019 - Októberben elindultak a teljesen vezető nélküli Waymo One járművek

Ezek az önálló Waymo járművek, sofőr nélkül, és teljesen üresen haladtak, néhány esetben még utas is volt a fedélzeten, amint azt a Chandler külváros lakói láthatták az arizonai Phoenixben 2019. október 28. és 2020. január 10. között.