4 months
user-image

Zöldséges és gombás gabonakása

(4 személyre):

Hozzávalók:

25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cukkíni, zöldborsó, kukorica, karfiol, padlizsán, húsos paprika, gomba, apró zöldbab, wok-keverék, stb.
4 ek olaj
2 ek apróra vágott vöröshagyma
fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, rizottókhoz készült fűszerkeverékek

* esetleg szójakockából készült ragu vagy szója virsli

Elkészítése:

Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, 6-8 órával előtte (éjszakára) áztassuk be a gabonát.
Meleg olajban fonnyasszuk meg a felaprított vöröshagymát, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és vagy sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. cukkínit, padlizsánt, kukoricát, zöldborsót, stb. és az egészet puhára főzzük, de nem szétfőzzük.
A rizst vagy egyéb gabonát egyszerűen megfőzhetjük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverhetjük a zöldségkeveréket. De készíthetjük úgy is, hogy az olaj felén enyhén átpirítjuk a gabonát, majd súlyának megfelelő kétszeres, esetleg két és félszeres mennyiségű forró, sós vízzel felöntjük, beleteszünk egy negyednyi vöröshagymát, tetszőleges fűszerekkel ízesítjük és puhára főzzük. Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet. Különösen a kölessel vigyázzunk, mert nagyon hajlamos szétfőni és akkor vízből súlyának akár 2,5 – 3- szorosát is felveszi! Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.
Ha „egytálat” szeretnénk készíteni, használjunk több zöldséget, vagy keverjünk a kásába – külön elkészített – szójaragut (recepteket lásd az „Egy-tálakban”), vagy kevés olajban megpirított szója virslit. Nagyon jól illik a gombás és zöldséges gabonakásákhoz a gombamártás akár friss, akár szárított gombából, akár gombaleves porból készítjük.
(Mártások receptjeit lásd a „Padlizsános-burgonyás rakottas” és a „Töltött kelkáposztatekercs” receptjében!)

​​​​​​​http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép