Lecsó

(4 személyre)

Hozzávalók:

  • 80 dkg Húsos paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 2-3 ek olaj
  • 8 dkg vöröshagyma (egy kisebb db)
  • só, fűszerpaprika
  • 4 db szója virsli

1. változathoz:

  • 15 dkg rizs vagy tarhonya
  • + 40 dkg paradicsom

2. változathoz:

  • 40-50 dkg gomba
  • őrölt fekete bors

Elkészítése:

A felmelegített olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Beletesszük a szeletekre vágott paprikát és lefedés nélkül, gyakran kevergetve addig pároljuk, míg éppen elkezd puhulni.

Tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, és belerakjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sózzuk, és az egészet jól elkeverjük. (Levesesebb és finomabb lesz a lecsó, ha a paradicsomot előzetesen fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk és lehúzzuk a héját, majd ezt követően kockákra vágjuk.)

Fedővel lefedve, 10-20 perc alatt készre főzzük a lecsót. Vigyázni kell, mert ha túlfőzzük, a paprika héja leválik! Ha szeretnénk bele szója virslit, a lecsó elkészülése előtt kb. 5 perccel tegyük bele.

1. Változat: rizses vagy tarhonyás lecsó
A rizst kevés olajon átpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor már majdnem puha, beletesszük a lecsóba, hogy ott párolódjon készre.
A tarhonyát is hasonlóképp készítjük el: forró olajban, sűrűn kevergetve világos barnára pirítjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és amikor elkezd duzzadni, belekeverjük a lecsóba, hogy abban puhuljon meg.
Fontos, hogy ha rizzsel vagy tarhonyával készítjük a lecsót, kétszeres mennyiségű paradicsomra van szükség!

2. Változat: gombás lecsó
A lecsót dúsíthatjuk cikkekre vágott gombával is. Ezt a paradicsommal egy időben szükséges az ételhez adni. Ebben az esetben egy kis őrölt bors is illik hozzá.

​​​​​​​http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek