Padlizsános-burgonyás rakottas

(mennyiségek egy tepsihez, kb. 6-8 személyre)

Hozzávalók:

  • 2 db nagy padlizsán
  • 6 db közepes burgonya
  • 600 g csiperke vagy laskagomba
  • 1-2 közepes sárgarépa
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek étolaj

A szószhoz:

  • 1 nagy tasak gombakrémleves por („Főzős” leves por, nem amit csak forrázni kell!)
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek étolaj
  • 600 ml víz (kb. 2 pohár)

Elkészítése:

1. A padlizsánokat megmossuk, hosszában kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és legalább 30 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges keserű ízük elmenjen. Ha a víz elszíneződött (sötétebb lett), kb. 15 perc múlva öntsük ki és töltsünk a tálba friss vizet.

2. Közben tisztítsuk meg a gombát, a vöröshagymát és fokhagymát, valamint hámozzuk meg a burgonyát és sárgarépát. A sárgarépát vágjuk 3 darabba és mindegyik darabot szeljük fel hosszában vékony, de széles szeletekre. A padlizsánokhoz hasonlóan a burgonyát is hosszában daraboljuk fel kb. félujjnyi szirmokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra (de ne keverjük össze), a gombát is szeleteljük fel.

3. Hevítsünk fel egy kevés étolajat és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Helyezzük rá a gombát és fedővel lefedve pároljuk meg. Mikor a gomba majdnem kész adjuk hozzá a sárgarépát is és csupán néhány percig pároljuk, hogy még keménykés maradjon.

4. Egy másik edényben, erős lángon pirítsuk meg a burgonyát. Fontos, hogy ne süssük készre, csak, hogy egy kicsit megpiruljon.

5. A kiáztatott padlizsánszeleteket nyomkodjuk ki és hosszukra merőlegesen vágjuk félbe. Erős tűzön, rövid ideig pirítsuk meg mindkét oldalukat. Csak addig pirítsuk, amíg rózsaszínű lesz. Miközben sül a padlizsán, adjuk hozzá a felaprított vagy összezúzott fokhagymát is. Vigyázzunk, a fokhagyma hajlamos odaégni!

6. A szószhoz egy lábasba tegyünk kevés olajat, hevítsük fel, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Várjuk meg, amíg felforr, majd öntsük föl 600 ml vízzel és szórjuk bele az egész tasak leves port. Főzzük 3-4 percig, míg kicsit besűrűsödik. Közben kevergessük, hogy csomómentes legyen.

7. Egy mély tepsit vagy jénai tálat olajozzunk ki, és rétegezve tegyük bele a zöldségeket úgy, hogy a tetején a burgonya kapjon helyet. Egy-egy rétegre csurgassunk néhány kanálnyi szószt, a maradékkal pedig locsoljuk meg a rakottas tetejét. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük össze.

* Időigényes recept, de laktató.

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek