Padlizsános-burgonyás rakottas
(mennyiségek egy tepsihez, kb. 6-8 személyre)
Hozzávalók:
- 2 db nagy padlizsán
- 6 db közepes burgonya
- 600 g csiperke vagy laskagomba
- 1-2 közepes sárgarépa
- 1 db nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek étolaj
- só
A szószhoz:
- 1 nagy tasak gombakrémleves por („Főzős” leves por, nem amit csak forrázni kell!)
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek étolaj
- 600 ml víz (kb. 2 pohár)
Elkészítése:
1. A padlizsánokat megmossuk, hosszában kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és legalább 30 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges keserű ízük elmenjen. Ha a víz elszíneződött (sötétebb lett), kb. 15 perc múlva öntsük ki és töltsünk a tálba friss vizet.
2. Közben tisztítsuk meg a gombát, a vöröshagymát és fokhagymát, valamint hámozzuk meg a burgonyát és sárgarépát. A sárgarépát vágjuk 3 darabba és mindegyik darabot szeljük fel hosszában vékony, de széles szeletekre. A padlizsánokhoz hasonlóan a burgonyát is hosszában daraboljuk fel kb. félujjnyi szirmokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra (de ne keverjük össze), a gombát is szeleteljük fel.
3. Hevítsünk fel egy kevés étolajat és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Helyezzük rá a gombát és fedővel lefedve pároljuk meg. Mikor a gomba majdnem kész adjuk hozzá a sárgarépát is és csupán néhány percig pároljuk, hogy még keménykés maradjon.
4. Egy másik edényben, erős lángon pirítsuk meg a burgonyát. Fontos, hogy ne süssük készre, csak, hogy egy kicsit megpiruljon.
5. A kiáztatott padlizsánszeleteket nyomkodjuk ki és hosszukra merőlegesen vágjuk félbe. Erős tűzön, rövid ideig pirítsuk meg mindkét oldalukat. Csak addig pirítsuk, amíg rózsaszínű lesz. Miközben sül a padlizsán, adjuk hozzá a felaprított vagy összezúzott fokhagymát is. Vigyázzunk, a fokhagyma hajlamos odaégni!
6. A szószhoz egy lábasba tegyünk kevés olajat, hevítsük fel, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Várjuk meg, amíg felforr, majd öntsük föl 600 ml vízzel és szórjuk bele az egész tasak leves port. Főzzük 3-4 percig, míg kicsit besűrűsödik. Közben kevergessük, hogy csomómentes legyen.
7. Egy mély tepsit vagy jénai tálat olajozzunk ki, és rétegezve tegyük bele a zöldségeket úgy, hogy a tetején a burgonya kapjon helyet. Egy-egy rétegre csurgassunk néhány kanálnyi szószt, a maradékkal pedig locsoljuk meg a rakottas tetejét. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük össze.
* Időigényes recept, de laktató.
http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek