Káposztás fasírt

(kb. 2 serpenyőhöz, 18-20 db)

Hozzávalók:

1 tasak főzős leves por (bármilyen krémleves)
0,5 L víz
kb. 5 db zsemle, vagy ennek megfelelő kenyérbél fehér kenyérből
40 dkg káposzta vagy bármilyen más nyers, lereszelt zöldség (pl. cékla, sárgarépa, cukkíni, zeller, stb.)
20 dkg (kb. 16 ek) zsemlemorzsa
tetszés szerinti fűszerkeverék (pl. sült húsokhoz vagy fasírtokhoz)

olaj

Elkészítése:

Egy tetszőlegesen kiválasztott krémleves porból 0,5 l vízzel levest főzünk. Egy kicsit tovább forraljuk, mint ameddig az a leves zacskójára van írva, hogy jól besűrűsödjön. A megfőtt levesbe beáztatjuk a kisebb darabokra tépkedett zsemlét vagy kenyérbelet (a héját ne tegyük bele, mert nem ázik szét!). Annyi kenyeret vagy zsemlét kell beletenni, hogy miután megszívja magát egy nem túl lágy, de formázható, puha masszát kapjunk.
A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük és belekeverjük a masszába. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, hozzákeverjük a zsemlemorzsa 2/3 részét és az egészet kézzel jól átgyúrjuk, majd egy fél óráig állni hagyjuk. (Csak annyi zsemlemorzsát tegyünk bele, amennyi a masszát kicsit összefogja, hogy meglehessen formázni a fasírtokat)
Száraz kézzel kissé lapított korongokat formázunk és belehengergetjük a maradék 1/3 rész zsemlemorzsába. Teflon serpenyőben, kevés olajban, kislángon süssük, hogy a káposztának legyen ideje megpuhulni. A végén 1-2 percig erősebb lángon megpiríthatjuk a fasírtok oldalát. (Ugyancsak süthetjük fritőzben, bő olajban, ebben az esetben formázhatunk kis golyókat vagy hosszúkás kroketteket is, mert így is át tudnak sülni)
(Salátához, főzelékhez, párolt zöldséghez jó feltét; de készíthetünk vele szendvicset is)

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek