Általános, böjtös főzelékrecept

(4 személyre): Gyors recept!

Hozzávalók:

1,2 kg sárgarépa / kelbimbó / zöldborsó / karalábé / kukorica
2 ek puha margarin (dobozos) vagy olaj
1-2 tk liszt
200 ml szójatejszín (pl. 1 db Joya főzőkrém) vagy 200 ml natúr szója vagy rizstej *
petrezselyemzöld és vagy szerecsendió

Elkészítése:

Attól függően, hogy milyen főzeléket szeretnénk, a zöldségeket előkészítjük: megtisztítjuk és kicsi hasábokra vagy kockákra vágjuk (sárgarépa, karalábé).
A margarint felolvasztjuk és kis lángon, fedő alatt megpároljuk rajta a zöldséget. A fagyasztott zöldborsót vagy kukoricát felengedés nélkül kezdjük el párolni. A sárgarépához és karalábéhoz öntsünk egy ujjnyi vizet, a fagyasztott zöldségekhez általában nem szükséges.
Amikor a zöldségek megpuhultak, hagyjuk, hogy a víz elpárologjon. Megszórjuk egy kicsi liszttel, az egészet erős lángon összepirítjuk, belekeverjük a petrezselyemzöld felét, majd felöntjük a főzőkrémmel vagy a növényi tejjel, megsózzuk és alaposan elkeverjük. Fontos: a főzőkrém általában eléggé sűrű, így önmagában, liszt nélkül is elegendő a főzelék besűrítéséhez, így a lisztre inkább akkor van szükség, ha növényi tejet használunk!
A kukoricához és a sárgarépához ízben illik a szerecsendió, így egy csipetnyit belőle is reszelhetünk a főzelékbe.
Néhány percig kiforraljuk és mikor kész, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
* A szójatejszíntől a főzelék krémesebb, finomabb lesz annál, mint ha növényi tejjel készítenénk.

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek