Almaleves
(4 személyre): Gyors recept!
Hozzávalók:
Leveshez:
- 40-45 dkg (3 közepes db) alma
- 1,2 L víz
- 8 dkg kristálycukor (kb. 4 púpozott ek)
- citrom lé és héj
- őrölt vagy egész fahéj és szegfűszeg
Habaráshoz:
- 20 g (1 púpozott ek) liszt vagy vaníliás / gyümölcsös pudingpor
- 120 ml növényi tejszín vagy natúr / vaniliás növényi tej (pl. szója, rizs, zabtej, stb.)
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Beletesszük a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, valamint a citrom héjával ízesített vízbe és puhára főzzük. Hozzáadjuk a hideg vízzel simára kevert pudingport és kevergetve újra átforraljuk.
Ha kész, a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk, végül citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
(Bármilyen egyéb, éppen kapható gyümölccsel is elkészíthető, pl. szilva, meggy, cseresznye, körte, barack, málna, eper, stb.)
Elkészítése máshogy:
Az almát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Beletesszük az 1,2 L cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, valamint a citrom héjával ízesített vízbe és puhára főzzük. Hozzáadjuk a növényi tejjel vagy tejszínnel (ha ezek nincsenek, akkor hideg vízzel) simára kevert pudingport és kevergetve újra átforraljuk.
Ha kész, a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk, végül citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
(Bármilyen egyéb, éppen kapható gyümölccsel is elkészíthető, pl. szilva, meggy, cseresznye, körte, barack, málna, eper, stb.)
* A levest besűríthetjük pudingpor helyett hagyományos búzaliszttel is. Krémesebb lesz, ha a lisztet nem vízzel, hanem kevés növényi tejszínnel keverjük el. A levest főzhetjük fele-fele arányban vízben és növényi tejben is.
http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek