Cibereleves változatok
Cibereleves alapja = CIBERE
Hozzávalók: 4 személyre
1 kg búzakorpa
2 szelet barna kenyér
5 g só
2 l víz
A búzakorpát átszitáljuk majd 2 l vízzel leforrázzuk. Utána a sóval és a barna kenyérrel meleg helyen 2-3 napig állni hagyjuk, amíg megsavanyodik.
Cibereleves egyszerűen
CIBERE
1 dl tejföl
6 dkg liszt
Leszűrjük a CIBERÉT, főzni kezdjük, a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk, majd készre főzzük.
Cibereleves – tejszínnel gazdagítva
CIBERE
1 dl tejszín
2 tojássárgája
5 g tárkony
4 dkg liszt
2 zsemle
Leszűrjük a CIBERÉT, főzni kezdjük, majd a tejszínből, tojássárgájából és lisztből készült habarást belekeverjük. Tárkonnyal és sóval ízesítjük.
Pirított zsemleszeletekkel tálaljuk.
Cibereleves – babérral ízesítve
CIBERE
0,5 dl olaj
2 g fűszerpaprika
1 babérlevél
5 dkg vöröshagyma
5 dkg liszt
2 zsemle
Leszűrjük a CIBERÉT, és főzni kezdjük a babérlevéllel. Az olajból, lisztből, felaprított hagymából és paprikából rántást készítünk, hideg vízzel kikeverjük, majd a levesbe keverjük.
Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Cibereleves – citrommal ízesítve
CIBERE
1 citrom
Leszűrjük a CIBERÉT és belekeverjük a citrom levét.
Cibereleves – köleskásával dúsítva
CIBERE
1 dl tejföl
6 dkg köleskása
Leszűrjük a CIBERÉT, és a köleskásával megfőzzük.
Tejföllel tálaljuk.
Cibereleves - gazdagon
CIBERE
1 dl tejföl
4 dkg liszt
1 citrom
2 dkg mustár
4 tojás
1 dkg kapribogyó
Leszűrjük a CIBERÉT, főzni kezdjük, majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Tovább főzzük, közben belekeverjük a mustárt, sót és a citromlevet. A tojásokat óvatosan beleütjük, majd a kapribogyóval együtt készre főzzük.
Úgy gondolom, hogy ennyi recept elég is ahhoz, hogy a saját ízlésünk szerint készítsünk magunk és családunk kedvére böjt, Nagyböjt idejére ízletes ételeket.
http://www.izletes.hu/vallasi/bojt?o=1