Gombakrémleves

szárított és friss gombából (5 személyre)

Hozzávalók:

  • 2 maréknyi szárított gomba
  • 2 db nagy burgonya
  • 200 g friss gomba (pl. erdei gomba vagy csiperke)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 ek liszt (elhagyható)
  • 2-3 ek étolaj
  • 2 szelet kenyér
  • petrezselyemzöld vagy snidling (metélőhagyma)

Elkészítése:

A szárított gombát leforrázzuk 2 pohárnyi (kb. 600 ml) vízzel és állni hagyjuk legalább fél órát. Minél jobban kiszáradt a gomba, annál tovább kell állnia. Amikor felpuhult, felöntjük még 3 pohár vízzel, megsózzuk és feltesszük főni. Közben egy serpenyőben megdinszteljük a felaprított vöröshagymát és a felszeletelt friss gombát. Amikor megfőtt a szárított gomba, kivesszük a levesből és szintén kevés olajon megpirítjuk. Amíg a gombák pirulnak, a levesbe betesszük a krumplikat és puhára főzzük. A megpirított szárított gombából félmaréknyit félreteszünk, a többit pedig a friss gombával együtt visszatesszük a levesbe. Ezután bot mixerrel pürésítjük, a félretett pirított gombával, snidlinggel vagy petrezselyemzölddel díszítjük. Ha nem lenne elég sűrű a leves, kevés lisztet rózsaszínűre pirítunk egy kanálnyi olajon, hozzámerünk a levesből és elkeverjük, majd ezzel a rántással sűrítünk. A két szelet kenyeret kb. 1x1x1 cm-es kockákra vágjuk, száraz serpenyőn vagy sütőben megpirítjuk és tálalásnál a leveshez adjuk.

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek