Gombaleves

szárított és friss gombából (4-5 személyre)

Hozzávalók:

  • 2 maréknyi szárított gomba
  • 200 g friss gomba (erdei gomba, csiperke, laska, stb.)
  • 1 db közepes burgonya
  • ½ db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 40 g cérnametélt
  • 2 ek étolaj
  • petrezselyemzöld vagy snidling (metélőhagyma)

Elkészítése:

A szárított gombát leforrázzuk 2 pohárnyi (kb. 600 ml) vízzel és állni hagyjuk legalább fél órát. Minél jobban kiszáradt a gomba, annál tovább kell állnia. Amikor felpuhult felöntjük még 3 pohár vízzel és feltesszük főni. Közben egy serpenyőben megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. Amikor megfőtt a szárított gomba, kivesszük a levesből, rátesszük a vöröshagymára és együtt átpirítjuk. Amíg pirulnak, betesszük a levesbe a kockákra vágott burgonyát, sárgarépát, valamint friss gombát, ízesítjük sóval és készre főzzük. Legvégül belefőzzük a cérnametéltet is. A kész leveshez keverjük az átpirított szárított gombát és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek