Halászlé

(6 személyre)

Hozzávalók:

  • 60 dkg ponty, vagy a szegedi recept szerint ¾ rész ponty és ¼ rész egyéb hal (kárász, harcsa, kecsege)
  • 1 db jó nagy vöröshagyma
  • 1,5 ek fűszerpaprika
  • 1 db közepes zöldpaprika („tv. paprika”)
  • 1 db közepes paradicsom

Elkészítése:

A hagyományos recept szerint a halat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a halfejekkel és farkakkal együtt 1 óráig lassan forralva főzzük, hogy erős hallevet kapjunk.

Kivesszük a léből, a halhúst lefejtjük a csontról, eltávolítjuk a nagyobb szálkákat, majd az egészet átpasszírozzuk. Az így kapott sűrű léhez annyi vizet öntünk, hogy kb. 2,5 L levest kapjunk. (Persze készíthetjük halászlé-sűrítményből is, így mindenesetre jóval gyorsabban kész lesz)

Szeletekre vágjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, a leveshez adjuk, és az egészet felforraljuk. Miután felforrt, belekeverjük a fűszerpaprikát és beletesszük a halszeleteket. A haltejet és az ikrát utolsóként adjuk hozzá és készre főzzük. Ezután a levest lehetőleg már ne kevergessük, hogy a halszeleteket ne törjük össze, ha meg kell keverni, kicsit rázogassuk meg az edényt. (A bajai halászlé elkészítése abban tér el a hagyományostól, hogy mindenen felül a végén még 6 dkg széles metélt tésztát is belefőznek a levesbe)

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek