Halgombóc-leves

(4 személyre)

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 1-2 halfej az alap léhez, vagy helyette 1 db halas leveskocka
  • 2-3 ek köles vagy rizs
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1/2 db közepes petrezselyemgyökér
  • 1 ujjnyi szelet zellergumó
  • 1-2 fej csiperkegomba (elhagyható, ekkor helyette több zöldséget tegyünk)
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1-2 db babérlevél, szemes bors, petrezselyemzöld

Halgombóchoz:

  • 12 dkg darált halmassza (Elkészítési módját lásd a „halas fasírtnál”!)
  • kb. 1 ek liszt

Elkészítése:

A halfejeket a negyedekbe vágott vöröshagymával, borssal és babérlevéllel kb. 1,6-1,8 L vízben feltesszük főni. Kb. egy óra múlva átszűrjük a levest. A tiszta hal alap lébe elsőnek a kölest vagy rizst szórjuk bele és mikor már majdnem kész hozzátesszük a felszeletelt zöldségeket és gombát. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Beletesszük a külön kifőzött halgombócokat, végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Abban az esetben, ha leveskockából készítjük a levest, a kölest / rizst rögtön a leveskocka feloldódása után tegyük hozzá. Szintén tegyük bele a babérleveleket, a félbe vagy negyedekbe vágott vöröshagymát és igény szerint a szemes bors helyett egy kis őrölt borsot is. Mielőtt beletennénk a zöldségeket, halásszuk ki a babért és a hagymát.
A halgombócokhoz a darált halmasszát – ha eddig nem tettük meg – sózzuk, fűszerezzük, és annyi lisztet dolgozzunk bele, hogy ne essen szét. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat és forró, sós vízben főzzük ki. (Kifőzhetjük a levesben is, ekkor kb. a zöldséggel egy időben kell beletenni)

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek