Körtés sütőtökleves parajos galuskával
(4 személyre)
Hozzávalók:
- 4 dkg puha (dobozos) margarin
- 50 dkg sütőtök
- 2 közepes burgonya
- 1 db kisebb körte
- 60 ml növényi tejszín (pl. zabtejszín vagy Joya főzőkrém)
- só, rozmaring
- 2 db babérlevél
- 2 dkg szeletelt mandula
Galuskához:
- 4 dkg búzaliszt
- 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg parajlevél
- 1/2 csomag petrezselyemzöld
- szerecsendió, só
Elkészítése:
A margarint felolvasztjuk, és megpároljuk rajta a lereszelt burgonyát és a sütőtököt. Sóval ízesítjük és babérlevéllel, kevés rozmaringgal fűszerezzük. Hozzáadjuk a lereszelt körtét, majd vízzel elkevert növényi tejszínnel felengedve készre forraljuk.
A galuskához a liszteket sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük az összevágott parajlevelet és a petrezselyemzöldet. Vízzel kikeverve galuskatésztát készítünk belőle. Apró galuskákat szaggatunk, és forró olajos, sós vízben kifőzzük. A galuskákat lehűtjük, leszűrjük. (Átkeverhetjük egy tálban egy kevés tökmagolajjal.)
Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a galuskákat és szeletelt mandulával díszítjük.
http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek