Lencseleves
(4 személyre)
Hozzávalók:
- 160 g száraz lencse
- 1 db közepes burgonya
- 2 ek étolaj
- 2 ek liszt
- 1 ek felaprított vöröshagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- ½ ek mustár
- ecet (ízlés szerint)
- 1 db babérlevél
- só
Elkészítése:
A beáztatott, megmosott lencsét sóval és babérlevéllel ízesített hideg vízben lassú tűzön feltesszük főni, miután megpuhult, berántjuk: a felhevített étolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, legvégül a liszttel barnára pirítjuk.
A rántást felengedjük kevés vízzel és csomómentesre keverjük. A rántást a leveshez öntjük, és szintén elkeverjük. Addig hagyjuk főni, míg a liszt íze elfő. A kockákra vágott burgonyát is belefőzzük a levesbe. Burgonya helyett választhatunk 4 ek száraztésztát.
Legvégül a levest utóízesítjük ecettel, kevés mustárral és sóval. (Tipikus magyar lencseleves, csak tejföl nélkül, de nélküle is megállja a helyét)
http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek