Lencseleves

(4 személyre)

Hozzávalók:

  • 160 g száraz lencse
  • 1 db közepes burgonya
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek liszt
  • 1 ek felaprított vöröshagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • ½ ek mustár
  • ecet (ízlés szerint)
  • 1 db babérlevél

Elkészítése:

A beáztatott, megmosott lencsét sóval és babérlevéllel ízesített hideg vízben lassú tűzön feltesszük főni, miután megpuhult, berántjuk: a felhevített étolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, legvégül a liszttel barnára pirítjuk.

A rántást felengedjük kevés vízzel és csomómentesre keverjük. A rántást a leveshez öntjük, és szintén elkeverjük. Addig hagyjuk főni, míg a liszt íze elfő. A kockákra vágott burgonyát is belefőzzük a levesbe. Burgonya helyett választhatunk 4 ek száraztésztát.

Legvégül a levest utóízesítjük ecettel, kevés mustárral és sóval. (Tipikus magyar lencseleves, csak tejföl nélkül, de nélküle is megállja a helyét)

http://hungary.orthodoxia.org/hasznos-receptek