Tészták - Húsmentes - Böjti

Tészta alatt több alapvető élelmiszert értünk.

A tészták alapanyaga: általában búzaliszt, tojás és valamilyen folyadék (víz, tej) hozzáadásával készül, de készülhet tojás nélküli, vagy más növényi lisztből (lisztérzékenyek) változatban is. Elkészítésük a felhasználás szerint is több félék lehetnek, de az elkészítési módokat is variálni lehet. (Pl.: Rakott tészták:kifőtt tésztát egyéb hozzávalókkal rétegesen összerakva - sütjük.)

Tészták típusai összetétel szerint

Fehér áru
Tojás nélküli termékek
Tojásos tészta termékek
Tojással készült termékek

Tészták típusai a liszt fajtája szerint
Búzalisztből készült termékek
Durumlisztből készült termékek
Kukoricalisztből készült termékek

Snack termékek
Tészták típusai alak szerint
Szálas termékek

Apró termékek
Tészta a gasztronómiában
A tészta főzése

spagetti
Egyes levesbetéteket közvetlenül a levesbe főzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön főzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás előtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belőle, ilyen például a pirított zsemlekocka.

Ha több levest főzünk, pl. húslevest, a betétet csak annyi leszűrt levesbe főzzük bele, amennyi egyszeri étkezésnél el is fogy, az üres levest ugyanis jobban eltarthatjuk. Azonkívül a tésztafélék állás közben sok levet felszívnak, így a következő étkezésre a leves túl sűrű lesz, a tészta pedig elázott.

Főtt tészták

nokedli
levesbetétek: metélt, csusza, lebbencs, galuska, csipetke, nokedli stb.
A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket. Ezeket az élelmiszeripar is előállítja és száraztésztaként minden élelmiszer kereskedésben megvásárolhatók. Azonban minőségük nem minden igényt elégít ki, ezért az igényesebb háziasszonyok, a házi készítésű tésztákat részesítik előnyben. A levesbetétként használt gyúrt tészták - finommetélt, kiskocka, eperlevél, csipetke stb. készítéséhez mindig csak annyi lisztet használnak, amennyit a tojás felvesz, vizet nem adnak hozzá, hogy a tészta ne ázzon szét a levesben. A galuska vagy más néven nokedli viszont vízzel készül. A készen vett levestészták közül a 8 tojásos megjelölésű az, amely csak tojással, víz nélkül készül.

Zsírban sült tészták
palacsinta:
Liszt, tojás, tej, vagy szódavíz, só keverékéből készült folyékony massza, amelyet vékony, kerek lapokká sütünk és különféle töltelékekkel, (lekvár, mák, dió, túró, cukrozott kakaó, vagy fahéj, stb.), desszertként tálalunk. Az alaptésztát használjuk még más ételek (húsok, zöldségek), bundázására is.

fánk:
lángos:
Élesztős (kelt) tészták
Gyúrt élesztős tészta
kenyér, kenyérlángos, kifli, zsemlye, briós, fonott kalács, aranygaluska, bukta stb.
Kevert élesztős tészta
kuglóf, farsangi fánk stb.
Omlós (zsiradékkal készült) élesztős tészta

pozsonyi kiflik (Bratislavske rozky)
bejgli, pozsonyi kifli, teasütemények (linzerek) stb.
Hajtogatott élesztős tészta
diós csiga, vajas-, vagy töpörtyűs pogácsa stb.