Burgonya Fajták - ABC kategóriák

Milyen krumplit a legjobb venni párolt burgonyához?

Gyakran fölteszik az a kérdést a kezdő háziasszonyok, hogy egy adott krumplis ételhez melyik burgonya fajta jó? Az alábbi tájékoztatót ajánlom az érdeklődőknek.

 

A burgonyafajtákat konyhai felhasználás alapján 3 kategóriába soroljuk be, és ezeket a felhasználási módokat a burgonya ABC betűkkel is ellátja a következő módon. Ezeket a betűjeleket nagyon sok hálós vagy zacskós burgonya csomagolásán meg is találjuk.

 

A típusú burgonyafajták, a saláta burgonyák:

 

Hidegkonyhai készítményekhez és salátákhoz ajánlják. Kemény húsúak, nem főnek szét, keményítő tartalmúak pedig alacsony (9- 12 %).

Ki emlékszik arra, amikor feladat volt az iskolában, hogy burgonya keményítőt készítsünk, házi körülmények között, ez a típusú burgonya lenne a legkevésbé alkalmas rá.

Legismertebb magyar burgonya típusa: Somogyi sárga kifli

Legismertebb nemzetközi típusai: Cherie, Agata

 

 

B típusú burgonyafajták, a főzni való burgonyák:

 

Elsősorban főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére alkalmasak. Szintén nem főnek szét, de a keményítő tartalmuk már magasabb (13-17 %) Talán e legelterjedtebb burgonya típus.

Legismertebb magyar típusok: Balatoni rózsa, Boglárka, Góliát, Hópehely, Katica, Lorett, Pannónia, Réka

Legismertebb nemzetközi típusai idehaza: Aladin, Amorosa, Desirée, Démon, Fabiola, Impala, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Marabel, Rachel, Rebeka, Red Scarlet, Roco, Rosara

 

 

C típusú burgonyafajták, sütni való burgonyák:

 

Püré és tésztafélék alapanyagához is ezt javasolják.

Könnyen fővő burgonya, enyhén szétfővő fajták, lisztesek, magas keményítő tartalmúak (18-22 %).

Ismertebb magyar típusai: Rioja (Szászszorszép), White Lady

Nemzetközi típusai: Agria, Kuroda, Vénusz Gold

 

Most már tudod, mi is az a burgonya ABC, ha nem tudod, hogy még mire fogod használni, akkor talán B típusút érdemes venni, mert közepes keményítő tartalmával, mindegyik ételfajta elkészítésére alkalmas lesz.