1 year
user-image

Az öt tibeti jóga gyakorlat leírása

Első rítus

Az óramutató járásának megfelelően, vagyis a jobb kezünk irányában tegyünk 360 fokos fordulatot lassan. A szem magasságban nézzünk ki magunknak egy tárgyat és arra tekintsünk minden fordulatnál.

Második rítus

Hanyatt fekszünk a földre, kezünket magunk mellé tesszük, lefele fordítva, ujjainkat összezárjuk. Emeljük a fejünket, vegyünk mély lélegzetet. Emeljük lábunkat függőleges irányban, térdünket ne hajlítsuk be. Emeljük a lábunkat a fejünk irányába, de térdünket továbbra se hajlítsuk be. Azután fejünket és a lábunkat egyidejűleg lassan engedjük vissza a talajra. Minden gyakorlatnál vegyünk fel egy légzési ritmust, mélyet lélegezzünk és befejezéskor kifújjuk.

Harmadik rítus

Térdeljünk le a földre, a felső testünk maradjon egyenes, két karunk a törzs mellett, kezünk a combunkon. Hajtsuk fejünket nyakunkkal együtt előre úgy, hogy állunk szinte a mellkasunkba fúródjék. Aztán finoman hajtsuk hátra a fejünket és a nyakunkat, amennyire csak tudjuk, úgyhogy gerincünk alkosson boltívet. Eközben kapaszkodjunk a combunkba támaszért. Térjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és kezdjük a rítust elölről. Akárcsak a többi rítusnál, itt is ügyeljünk a szabályos légzésre. Hátrahajlásnál lélegezzünk be, kiegyenesedésnél pedig ki.

Negyedik rítus

Ez a rítus először nehéznek tűnik, de egy idő után menni fog. Üljünk le kinyújtott lábbal a földre, lábfejeink kb. harminc centiméter távolságra legyenek egymástól. A derekunk maradjon egyenes, és helyezzük két tenyerünket a csípőnk mellé a földre. Ezután hajtsuk a fejünket előre, amíg állunk nem érintkezik a mellkasunkhoz. Most engedjük, hogy a fejünk olyan mélyre visszaereszkedjen, amennyire csak lehetséges, és ezzel egy időben tenyerünkre támaszkodva emeljük el a fejünket a törzstől, úgyhogy a térdünk behajlik, de a karunk nyújtva marad. Törzsünk alkosson egyenes vonalat felső lábszárunkkal, a talajjal párhuzamosan. Karunk és alsó lábszárunk viszont legyen függőleges a talajra. Ha ezt a helyzetet felvettük, feszítsük meg az összes izmunkat. Végül lazítsuk el izmainkat és térjünk vissza a kiinduló ülőhelyzetbe. kicsit pihenjünk, mielőtt megismételjük a gyakorlatot. Itt is nagyon fontos a légzés, tartsuk benn a levegőt, míg az izmainkat feszítjük, engedjük ki mikor visszaereszkedünk.

Ötödik rítus

Fekvőtámasz pozíciót kell felvennünk. Ehhez ereszkedjünk a talajra úgy, hogy csak lábujjunk és tenyerünk támaszkodjon a földre és így tartsuk meg magunkat a levegőben. A két tenyér és a két lábfej egymástól való távolsága kb. hatvan centiméter legyen. Karjaink és lábaink legyenek kinyújtva. Ezután hajtsuk a fejünket hátra, majd emeljük meg törzsünket, úgy, hogy csípőnk elinduljon felfelé, amíg testünk egy fordított V alakját fel nem veszi. Fejünket hajtsuk előre, állunk pedig érintkezzen a mellkasunkkal. Majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és kezdjük elölről a gyakorlatot. A légzést itt is értelemszerűen alkalmazzuk.

Hatodik rítus

Ez a rítus felszabadítja a szexuális energiát, és ennek segítségével harmonizálja a 7 energia központot. Hajoljunk előre, rogyasszuk a lábat, támaszkodjunk a térdünkre és préseljük ki a levegőt kissé domborítva a hátunkat. Kilégzés végeztével egyenesedjünk ki. Behúzott köldökkel tartsuk kinn a levegőt, tegyük csípőre a kezünket, és a vállakat felhúzva, nyomjuk lefelé a medencét. Tartsuk ameddig bírjuk, majd a vállakat leengedve lassan lélegezzünk be. Majd az ábra szerint teljes kilégzés. Ezt a gyakorlatot legfeljebb háromszor végezzük egymás után.

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép