Disznópörkölt

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő a köret elkészítésével!
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

Disznópörkölt tésztával

1- Alapanyagok 
5-7 dkg zsiradék vagy
12-15 dkg csemegeszalonna
2-3 fej vöröshagyma – kb. 15-17 dkg. -
1 db paprika
1 kávéskanál só
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2-3 db paradicsom – kb. 8-10 dkg, vagy 1 evőkanál sűrített -
1 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt kömény
3-4 teáskanál őrölt fűszerpaprika
80-100 dkg sertéscomb
0,5-1 dl víz
1-2 húsleves-kocka – mindig kóstolni kell, nehogy elsózzuk -

 

Disznópörkölt párolt rizzsel

1- Alapanyagok 
5-7 dkg zsiradék vagy
12-15 dkg csemegeszalonna
2-3 fej vöröshagyma – kb. 15-17 dkg. -
1 db paprika
1 kávéskanál só
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2-3 db paradicsom – kb. 8-10 dkg, vagy 1 evőkanál sűrített -
1 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt kömény
3-4 teáskanál őrölt fűszerpaprika
80-100 dkg sertéscomb
0,5-1 dl víz
1-2 húsleves-kocka – mindig kóstolni kell, nehogy elsózzuk -

Alapanyagok - pörkölthöz, bográcsgulyáshoz

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

2- Szalonna-aprítás
5-7 dkg zsiradék (csemegeszalonna)

3- Vöröshagyma-,paprika-,fokhanyma-aprítás
2-3 fej vöröshagyma – kb. 15-17 dkg. -
1-2 db paprika
2-3 gerezd fokhagyma
A fokhagymát, zöldpaprikát, fokhagymát megtisztítom.
Mindhármat fölaprítom – aprító géppel 3-4 perc –.

4- Paradicsom-aprítás
2-3 db paradicsom – kb. 10-12 dkg, vagy 1 evőkanál sűrített -

5- Hús-fölvágás
80-100 dkg sertéscomb
A húst megmosom, majd 2-2,5 cm-es kockákra vágom.
Időigény: 8-10 perc

6- Szalonna-pirítás
A szalonnát megpirítom a képen látható módon.

7- Vöröshagyma-,paprika-,fokhagyma-dinsztelés
A felaprított vöröshagymát beledobom az edénybe, csipetnyi sóval. Folyamatos kevergetés mellett üvegesre párolom a vöröshagymát, majd az aprított zöldpaprikát és fokhagymát.

8- Mikor a hagyma üveges
A képen látható állagú legyen.

9- A húst belekeverem az edénybe
.

10- Paradicsom, fűszerpaprika, őröltbors, köményma
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt kömény – ez el is maradhat, én szoktam bele tenni -
Aprított paradicsom
1 kávéskanál só
Az aprítékot, a borsot, a köményt beledobom az edénybe és tovább dinsztelem 2-3 percig.
3 teáskanál őrölt fűszerpaprika
Azért teszem a húsra a pirospaprikát, mert a pörköltre nem szoktam vizet önteni, hanem a saját víztartalmával puhítom kis-lángon fedő alatt.
Jól összekeverem – FONTOS!!! a legkisebb lángon, lefedve kell főzni, 3-4 percenként kevergetni -
Időigény: 30-40 perc ( a hústól függően )
Vigyázni kell, hogy a hús ne főjön szét, mert még 20 percig főzzük a krumplival. - Kóstolni kell ! -

11- Főzés- kis-lángon, fedő alatt
Időnként kevergetni kell, és ellenőrizni a hús puhulását.
Időigény: 30-40 perc

12- KÉSZ A PÖRKÖLT !