Gombafejek rántva, uborka salátával

Alapanyagok – panírozáshoz
2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg prézli, 2 tk só – a gombát nem sózom, ezért a tojásba több sót teszek

Alapanyagok- gomba
50-60 dkg

A gombákat nem párolom, nem sózom. Mert a sózás után teljesen kifolyik a nedves anyag, és puha vékony lesz a gomba. Viszont ahogy én szoktam csinálni, finom ízanyagokkal és textúrával  bővelkedő rántott gombafejeket kapunk.

06- Gomba panírozása

Ahogy a képen látható bepanírozom:
1- liszt
2- tojás
3- prézli

Fölforrósítom az olajat – olajpróbát csinálok – kicsit belemártok egy paníros gombát az olajba, és ha serceg mehet a többi gomba is az edénybe.

A gomba nagyon hamar megsül.

07- Forró olajba kalapjával lefelé sütöm, míg az alja aranybarna lesz

08- Mikor az alja megpirult megfordítom, aranybarnára sütöm

09- Kiszedem szűrő papírra

10- Tavasszal böjt idején, uborka, vagy másmilyen salátával tálalom !

01- Alapanyagok - panírozáshoz

02- Alapanyagok- gomba

03- A gombát megmosom, jelen esetben lehúzom a kalapjáról a héját, a szárát lekapargatom

A gomba tönköket elteszem a fagyasztóba, és felhasználom mártáshoz, meleg-szendvicshez, stb.

A fenti képen látható, hogy bizony sokat el kell dobni tisztítás során, ha nem elég friss a gomba.
Amennyiben a gomba friss, elég ha megmossuk a héját nem kell lehúzni.

04- Mikor friss a gomba?

Ahogy a képeken láthatjuk, az egyik fontos szempont, ahogy a jobboldali képen látható, a kalapja alja zárt legyen.

05- Ez már nem friss

Ahogy a képeken láthatjuk, a másik fontos szempont, hogy az egész gombatesten ne legyenek ilyen rozsdás foltok.
Akkor friss a gomba, ha az egész gomba kemény és szép fehér színű és a kalapja alján a lemezek bezártak.