Töltött paprika

Alapanyagok
14-16 db zöld paprika, 1 db zeller levelestől, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsiradék, 8-10 dkg liszt, 1,5 evőkanál só, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 mokkáskanál őrölt bors, 2 mokkáskanál őröltrozmaring, 360 gr. sűrített paradicsom, 2 húsleves kocka

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő !
A recept dupla adagnak felel meg négy személyre.

01- Alapanyagok - Paprika-paradicsom szósz -
14-16 db zöld paprika
1 db zeller levelestől
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsiradék
8-10 dkg liszt
1,5 evőkanál só
2 teáskanál fűszerpaprika
2 mokkáskanál őrölt bors
2 mokkáskanál őrölt rozmaring
360 gr. sűrített paradicsom
2 húsleves kocka

02- Alapanyagok - Töltelék
1 kg darálthús
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 teáskanál fűszerpaprika
20 db rizs
1 evőkanál kecsap
1 evőkanál mustár
3 kávéskanál só

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

- nagyon praktikus a zöldségpucoló kés, és nem is drága -

- aprítógéppel minden művelet ideje kb. 1/10-ére csökken-

A képen látható alapanyagokat használom előző nap.

03- Előző napi teendők.
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors,
1/2 mokkáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál fűszerpaprika,
1/2 evőkanál kecsap,
1/2 evőkanál mustár

04- A fenti alapanyagok bekeverése.

05- Jól összedolgozom.

06- Mehet a hűtőbe.

A „Töltött paprika” főzésének aznapi teendői:

 

07- Aznapi teendők-Töltelék-.
1,5 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors,
1/2 mokkáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál fűszerpaprika,
1/2 evőkanál kecsap,
1/2 evőkanál mustár,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 db tojás,
20 dkg rizs
Kiveszem a hűtőből az előző napi fűszeres darált húst, és hozzáadom a fenti anyagokat.

08- A vöröshagyma aprítása, dinsztelése.
2-3 db vöröshagyma
A vöröshagymát fölaprítom, megdinsztelem.
A dinsztelt vöröshagyma fele megy a paprikára.

09- A rizst szűrőn jól átmosom.
20 dkg rizs

10- Töltelékbe keverem a rizst.
Közben megmosom a paprikát. A magházat kiszedem – a jobb kezemmel megfogom a szárat, a ballal a paprika csúcsát és egy határozott mozdulattal a jobb kezemmel benyomom a szárat, utána kihúzom - .
Előkészítem a paprika töltését a képen látható módon.

11- A darálékot jól összegyúrom.

12- Megtöltöm a paprikákat.
14-16 db zöld paprika,
A megtöltött paprikákat behelyezem a főző edénybe lehetőleg úgy, hogy a töltelék felfelé legyen.

13- Zeller-, -levél aprítása.
1 db zeller levelestől.

14- Az aprítékokat rádobom a paprikára.
(08- A dinsztelt vöröshagyma fele megy a paprikára.)

15- Fölengedem vízzel.

16- Fedő alatt, kis lángon
főzőm 35-40 percig – közben a töltelékből egy villával kiszedett falatot megkóstolom, hogy elég puha-e ? -

17- Amikor a töltelék puha,
kiszedem a tölteléket míg a mártást elkészítem.

18- Elkészítem a rántást, fűszerezem.
2 evőkanál zsiradék,
8-10 dkg liszt,
2 teáskanál fűszerpaprika,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 mokkáskanál őrölt rozmaring

19- Berántom, ízesítem.
360 gr. sűrített paradicsom.
2 db leveskocka,
1 evőkanál só
Folyamatosan keverem, hogy a paradicsom le ne ragadjon.

20- Kiszedek kisebb edénybe a cukrozás miatt.
Ez a művelet akkor szükséges, ha családban répacukor érzékeny személy van. A kiszedett adagot édesíthetjük bármilyen édesítővel. – az Xilit (nyírfa cukor) elég drága, de még a cukor betegek is fogyaszthatják -

21- Édesítem a paradicsom szószt.
Kevergetem, kóstolom. Itt még a saját szájíz szerint lehet fűszerezni.

22- Visszateszem a paprikákat-,
fölforralom. Kis lángon 3-4 percig főzöm. Itt már kevergetni nem szabad. Lehet tálalni.

23- JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !