

Töltöttkáposzta csupaszon
Alapanyagok
Bekevert darált hús, 2,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna a rántáshoz, 25 dkg füstölt húsos-szalonna a káposztába, 1 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 350 gr paradicsompüré, 8-10 dkg liszt
Töltöttkáposzta csupaszon
A receptről általában
MIKOR EZT AZ ÉTELT KÉSZÍTED, A FOLYAMAT MELLÉ ÍROM, HOGY MENNYI IDŐT TÖLTHETSZ EL A SÜTÉS-FŐZÉS FELÜGYELETE NÉLKÜL!
Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A TÖLTÖTTKÁPOSZTA AZ AZ ÉTEL, AMIT MINNÉL TÖBBSZÖR MELEGÍTÜNK, ANNÁL IZLETESEBB !
(Ezért is szokták emlegetni a kihűlt a kapcsolatok újrakezdésénél, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó.)
1-1,5 hétig egy jól működő hűtőszekrényben eltartható.
1-1,5 hónapig egy jól működő hűtőszekrény mélyhűtőjébe eltartható.
A TÖLTÖTTKÁPOSZTA ÚJRAMELEGÍTÉSÉNÉL – minden ételre vonatkozik – NAGYON ALACSNY LÁNGON FÖL KELL FORRALNI, ÉS FORRÁS UTÁN 10-15 PERCIG KISLÁNGON FŐZZÜK – a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek -.
02- Káposzta mosása -
A káposztát egy edénybe teszem, hideg vizet engedek rá, és jól kinyomkodom a vizet belőle, majd ezt addig ismétlem, míg a káposztának kellemes savanyú íze lesz.
03- Káposzta göngyölése -
Itt van az eltérés a „sima töltöttkáposztától”, mert a tölteléket gombócokká formálom, és jól körbetekerem a káposztával, belenyomkodom alaposan.
01- Töltelék – Alapanyagok
1 kg darált sertéshús
2 ek kecsap
2 ek mustár
2 tk só
3 tk őrölt pirospaprika
5-6-8 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tk őröltbors
1 tk őrölt-kömény
15 dkg rizs
2 db tojás
Amíg a káposzta fő, megcsinálom a rántást. Ez a művelet kb. 20 perc.
Értelem szerint itt van 2-2,5 óra szabad idő, csak az a lényeg, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami nem vonja el teljesen a figyelmünket a konyháról. A csörgőóra itt is nagyon hasznos lehet.
Előző nap elvégezzzük az alábbiakat: (02-05)-ig.
16- A töltelékeket visszateszem az edénybe,
és nagyon kis lángon még 5-10 percig összefőzöm. Itt már nem szabad kevergetni, nehogy a töltelék összetörjön.
02- Töltelék - Előző nap
1 kg darált sertéshús
2 ek kecsap
2 ek mustár
2 tk só
3 tk őrölt pirospaprika-fele
5-6-8 gerezd fokhagyma
1 tk őröltbors-fele
1 tk őrölt-kömény
A főzés aznapi teendői: