Babgulyás, " nagycsipetkével "

Előző este átmosom a babot legalább háromszor tiszta vízbe, és az utolsó vizet rajta hagyom.
A bab megdagad az ázástól, ezért akkora edénybe tegyük, hogy legalább 1/3 része szabadon legyen az edénynek.

Egytál ételnek szánom a babgulyást, és ezért 3 tojásból készítettem a csipetkét, jó nagyra tépkedtem a tésztát.
Lehet hosszabb lével, kevesebb tésztával, normális csipetkével is készíteni.

Alapanyagok – csipetkéhez
3 tojás,
só,
28-30 dkg liszt

Alapanyagok - gulyáshoz
1 kg marha lábszár,
60 dkg tarka bab,
2 fej vöröshagyma,
6-7 gerezd fokhagyma,
8-9 dk szalonna,
1 tk őrölt bors,
1 tk őrölt kömény,
3-4 tk fűszer paprika,  
só ízlés szerint,
2-3 ek sűrített paradicsom

A főzés időtartama függ a marha hústól, ezért kóstolgatni kell kb. 20 percenként.

02- Fölaprítom a hagymákat

Medve hagyma szárát is beledarálom

03- Fölkockázom és kisütöm a szalonnát

04- Rádobom a darálékot a szalonna zsírra, és megdinsztelem

Közben fölkockázom a húst.

05- Megfűszerezem a darálékot - sót, őrölt borsot, fűszer paprikát szórok rá

06- Rádobom a húst a darálékra, megsózom

07- Felöntöm egy kevés vízzel, fedő alatt majdnem puhára párolom. Be kell kalkulálni, hogy a babbal még kb. 30-40 percet fő.

08- Beleöntöm a babot

Sűrűn kóstolgassuk, hogy a bab ne főjön szét.

Míg a bab fő, elkészítem a csipetkét.

09- Jó nagy darabokra szaggatom a tésztát