Rakottkel - karfiollal

Alapanyagok: 1-1,5 kg kelkáposzta, 1 kis fej karfiol, 1 kg darált sertéscomb, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 ek só, 3 tk őrölt pirospaprika, 15 dk rizs, 1 db húsleves kocka, 1 tk őröltbors, 1 tk őrölt kömény, 20-25 dk füstölt szalonna, 800-1000 g tejföl, 15 dk prézli 
 

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!

Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

Előző napi teendők :

Alapanyagok

02- A szalonnát fölkockázom,
kiolvasztom.

03- Míg a szalonna kisül,
a hagymákat megtisztítom, fölaprítom.

04- Darálék megy a zsiradékba

05- Paradicsom, paprika darabolás,
és aprítás.

06- Darálék megy az edénybe

07- A só megy az edénybe

08- A kömény és a bors megy az edénybe

09- A pirospaprika megy az edénybe

10- A darálthús megy az edénybe

11- Jól összekeverem,

12- Fedő alatt kislángon,
puhulásig főzöm. Nagyon kis lángon főzöm, hogy a saját levében puhuljon.
Közben egy párszor megkevergetem, hogy a hús ne ragadjon össze.
Főzés ideje 40-50 perc.
Mikor kihűlt, mehet a hűtőbe.

13- Megmosom a rizst

14- 2 ek olajat felforrósítom,
majd megy a rizs a forró zsiradékba.

15- Kevergetem

16- Pirítom tovább,
míg a rizsszemek szétválnak.

18- Felöntöm vízzel
Egy rész rizs, 2 rész víz.

19- Megvárom míg fölforr

20- Lefedem és kislángon 20 percig párolom
Mikor kihűlt, mehet a hűtőbe.

21- Jól megmosom a káposztát,
a külső leveleit még alaposabban.

22- Négyfelé vágom,
és kivágom a torzsáját.

23- Pároló edény
A párolóedényt helyettesíti egy nagyobb fazék és valamilyen kisebb edényt lefelé belehelyezünk,
és erre tesszük a zöldségeket párolni, majd kevés vízzel fölöntjük, hogy csak a pára érje őket.
A tetejét körültekerjük alufóliával.

24- Beleszórom a sót

25- Felöntöm kevés vízzel

26- De csak kevéssel,
hogy csak a zöldséget csak a pára érje.

28- Fedő alatt kislángon párolom,
20-25 percig.

29- 10 percre behelyezem a karfiolt
Majd hagyom kihűlni, és mehet a hűtőbe.

A FŐZÉS AZNAPI TEENDŐI :

30- Margarinnal, vagy vajjal
kikenem a tepsit.

31- Kikenem a tepsi oldalait is

32- Megszórom prézlivel

33- Megszórom prézlivel az oldalait is

34- Előkészítem a hozzávalókat

35- 1. lépés - Lerakom a káposzta leveleket

36- 2. lépés - Egy sor rizs

37- 3. lépés - Egy sor hús

38- 4. lépés - Egy sor tejföl és só

39- 5. lépés - Egy sor káposzta, egy sor karfiol

40- 6. lépés - Egy sor hús

41- 7. lépés - Egy sor rizs

42- 8. lépés - Egy sor tejföl és só

43- 9. lépés - Befedem a káposzta levelekkel

44- 10. lépés - Tejföl és só

45- 11. lépés - Prézli, szalonna

45-2 Rakottkel kész !