Rántotthús sültkrumplival
Alapanyagok
Rántotthús:
1 kg sertéskaraj, v. szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell, 0,5 teáskanál só, 3 tojás, 1 kávéskanál só, a húsról leöntött tej, 16 dkg búzaliszt, 4 dkg kukorica liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl tej
Sült-krumpli
7 dl olaj vagy 0,5 kg zsír, 1-1,5 kg krumpli
A receptről általában
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.
Edényszükséglet: 2 db 2-2,5 literes lábos, vagy a képeken látható fritőz (10-12 ezer forintér lehet kapni, és nagyon praktikus).
Rántotthús sültkrumplival, elkészítése
Előző este előkészítem az alábbiakat:
Rántotthús
1 kg sertéskaraj, vagy szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell
0,5 teáskanál só – oldalanként egy csipet - egy szeletre
A húst megmosom és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágom.
Előző este előkészítem az alábbiakat:
3- Panírozás - 1. lépés
3 tojás
1 kávéskanál só
a húsról leöntött tej
16 dkg búzaliszt
4 dkg kukorica liszt
20 dkg zsemlemorzsa
Érdemes kinevezni 3*1,5-2 literes öblös edényt, amit a panírozáshoz használok.
Egyikbe beleteszem a lisztet – ropogósabb a panír, ha a lisztbe 1/5 rész kukorica lisztet keversz -.
Másodikba beleteszem a tojást, a sót és villával jól fölverem – a tojásba a húsról leöntött tejnek egy részét belekeverem. -
Harmadikba beleteszem a prézlit – a megmaradt kenyeret, péksüteményt megszárítom és lereszelem
Mikor ezt az ételt készíted folyamatosan a tűzhelynél kell tartózkodnod !!!
Sütés aznapi teendői:
Először a fritőzbe sütést képekkel illusztrálva teszem közzé:
Akkor, ha nem fritőzbe sütjük:
Egy 2 literes lábasba a zsiradékot felforrósítom.
- Vigyázz a főfok fontos! A próbát mindig végezd el. Az egyik rántani való szélét belemártom a zsiradékba, és ha serceg akkor jó a hőmérséklete. Nem lehet se túl meleg, mert akkor nem sül hanem megég, se túl hideg, mert akkor teleszívja magát a zsiradékkal-
Beleteszem a hússzeleteket, amennyi kényelmesen elfér és fedő alatt 7-10 percig sütöm. Mikor az egyik oldala megsült, megfordítom de a fedőt már nem teszem vissza. Mikor megsült egy tálon fehér papírtörlőre szedem ki a megsült hússzeleteket. És így tovább sütöm az összes húst.
Miközben a hús sül, meghámozom a krumplit és az alábbiak szerint járok el.
Két edénybe készítem a húst és a krumplit, így szinte egyszerre készül el mindkettő.
Sült-krumpli (rósejbni:vékony burgonyaszeletek, hasáb: hosszúkás téglalap szeletek.... )
A krumplit meghámozom. - nagyon praktikus a zöldségpucoló kés, és nem is drága -
Megmosom és fölaprítom a kívánt formára. Leitatom a vizet róla.
7 dl olaj vagy 0,5 kg zsír
1 kg krumpli
Egy 2 literes lábasba a zsiradékot felforrósítom.
Vigyázz a főfok fontos!
A próbát mindig végezd el. Egy krumpli szélét belemártom a zsiradékba, és ha serceg akkor jó a hőmérséklete. Nem lehet se túl meleg, mert akkor nem sül hanem megég, se túl hideg, mert akkor teleszívja magát a zsiradékkal és elázik.-
A fele mennyiséget teszem bele először, mert ha túl sok a krumpli a zsiradékhoz viszonyítva, akkor nem sül a krumpli, hanem megfő.
Amint szép ropogósra sül, szűrőkanállal kiszedem egy tálra helyezett fehér papírtörlőre. És így tovább sütöm az összes krumplit.
Időigény: 1-1,5 óra
Már tálalható is !
A húslevest a levesek „Királynéja”-nak neveztem, a rántott-húst a feltétek „Királyának” becézem.