Rántotthús sültkrumplival

Alapanyagok 
Rántotthús: 
1 kg sertéskaraj, v. szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell, 0,5 teáskanál só, 3 tojás, 1 kávéskanál só, a húsról leöntött tej, 16 dkg búzaliszt, 4 dkg kukorica liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl tej

Sült-krumpli
7 dl olaj vagy 0,5 kg zsír, 1-1,5 kg krumpli
 

A receptről általában

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.
Edényszükséglet: 2 db 2-2,5 literes lábos, vagy a képeken látható fritőz (10-12 ezer forintér lehet kapni, és nagyon praktikus).

 

Rántotthús sültkrumplival, elkészítése

Előző este előkészítem az alábbiakat:

Rántotthús

1 kg sertéskaraj, vagy szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell

0,5 teáskanál só – oldalanként egy csipet - egy szeletre

A húst megmosom és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágom.

Előző este előkészítem az alábbiakat:

1- Alapanyagok
Rántotthús
1 kg sertéskaraj
szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell
0,5 teáskanál só
3 tojás
1 kávéskanál só
a húsról leöntött tej
16 dkg búzaliszt
4 dkg kukorica liszt
20 dkg zsemlemorzsa
1-1,5 dl tej

Sült-krumpli
7 dl olaj vagy 0,5 kg zsír
1 kg krumpli

1-1 csirkemell-fölvágva
Rántott-hús, sült krumplival elkészítése

Rántott hús
1 kg sertéskaraj, vagy szeletelhető sertéscomb vagy csirkemell
0,5 teáskanál só – oldalanként egy csipet - egy szeletre
A húst megmosom és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágom.

2- Tejbe áztatás
A hús sütése előtt egy órával ráöntök annyi tejet, hogy ellepje a húst. Visszateszem a hűtőbe.

1-2 csirkemell-sózva
Előveszek egy nagyobb méretű nylonzacskót és beleteszem a szeleteket, ahány belefér. Deszkára teszem és húsklopfolóval megütögetem, hogy a rostok megtörjenek. És így tovább.
Előveszek egy zárható edényt és egyesével megsózom a húsokat, majd lezárom és mehet a hűtőbe.

3- Panírozás - 1. lépés
3 tojás
1 kávéskanál só
a húsról leöntött tej
16 dkg búzaliszt
4 dkg kukorica liszt
20 dkg zsemlemorzsa
Érdemes kinevezni 3*1,5-2 literes öblös edényt, amit a panírozáshoz használok.
Egyikbe beleteszem a lisztet – ropogósabb a panír, ha a lisztbe 1/5 rész kukorica lisztet keversz -.
Másodikba beleteszem a tojást, a sót és villával jól fölverem – a tojásba a húsról leöntött tejnek egy részét belekeverem. -
Harmadikba beleteszem a prézlit – a megmaradt kenyeret, péksüteményt megszárítom és lereszelem

4- Panírozás - 2. lépés
Lisztbe megforgatom, jól belenyomkodom.
Tojásba megforgatom.
Prézlibe megforgatom, jól belenyomkodom.

5- Panírozás - 3. lépés
A képen látható módon készítsd.

 

Mikor ezt az ételt készíted folyamatosan a tűzhelynél kell tartózkodnod !!!

 

6- Panírozás - 4. lépés
A képen látható módon készítsd.

7- Kész a panírozás

8- Hús sütés előkészítése
A képen látható módon előkészítem az edényeket és az alapanyagokat, miközben az olaj az előírásnak megfelelően fölmelegszik.

Sütés aznapi teendői:

9- Hús sütése
Beleteszem a forró olajba a húsokat, ahogy a képen mutatom.

10- Hús -krumpli sütése
Ahogy a hús kicsit megpirult, beleteszem a krumplit. Lefedem a fritőzt. A gép útmutatójában le van írva a különböző alapanyagok sütési ideje, ezt kell figyelembe venni.

11- Hús -krumpli sütése-02
Így kell sercegnie a zsiradéknak.

12- Hús -krumpli elkészült

13- Hús -krumpli tálalás előtt

Először a fritőzbe sütést képekkel illusztrálva teszem közzé:

Akkor, ha nem fritőzbe sütjük:

Egy 2 literes lábasba a zsiradékot felforrósítom.

- Vigyázz a főfok fontos! A próbát mindig végezd el. Az egyik rántani való szélét belemártom a zsiradékba, és ha serceg akkor jó a hőmérséklete. Nem lehet se túl meleg, mert akkor nem sül hanem megég, se túl hideg, mert akkor teleszívja magát a zsiradékkal-

Beleteszem a hússzeleteket, amennyi kényelmesen elfér és fedő alatt 7-10 percig sütöm. Mikor az egyik oldala megsült, megfordítom de a fedőt már nem teszem vissza. Mikor megsült egy tálon fehér papírtörlőre szedem ki a megsült hússzeleteket. És így tovább sütöm az összes húst.

Miközben a hús sül, meghámozom a krumplit és az alábbiak szerint járok el.
Két edénybe készítem a húst és a krumplit, így szinte egyszerre készül el mindkettő.
Sült-krumpli (rósejbni:vékony burgonyaszeletek, hasáb: hosszúkás téglalap szeletek.... )
A krumplit meghámozom. - nagyon praktikus a zöldségpucoló kés, és nem is drága -
Megmosom és fölaprítom a kívánt formára. Leitatom a vizet róla.

7 dl olaj vagy 0,5 kg zsír
1 kg krumpli

Egy 2 literes lábasba a zsiradékot felforrósítom.

Vigyázz a főfok fontos!

A próbát mindig végezd el. Egy krumpli szélét belemártom a zsiradékba, és ha serceg akkor jó a hőmérséklete. Nem lehet se túl meleg, mert akkor nem sül hanem megég, se túl hideg, mert akkor teleszívja magát a zsiradékkal és elázik.-

A fele mennyiséget teszem bele először, mert ha túl sok a krumpli a zsiradékhoz viszonyítva, akkor nem sül a krumpli, hanem megfő.
Amint szép ropogósra sül, szűrőkanállal kiszedem egy tálra helyezett fehér papírtörlőre. És így tovább sütöm az összes krumplit.

Időigény: 1-1,5 óra

Már tálalható is !

A húslevest a levesek „Királynéja”-nak neveztem, a rántott-húst a feltétek „Királyának” becézem.