Rakott krumpli

Alapanyagok
1 adag sajtmártás, 3 tojás a sajtmártásba, 2-2,5 kg krumpli, 10 tojás, 40 dk füstölt kolbász, 3-4 tk só, 10 dk szalonna, 10 dk prézli

Fehérmártás -
1 liter tej, 10 dk vaj, 10 dk liszt

Sajtmártás -
500 gr tejföl, 2-3 tk só, 15-20 dk sajt, 1 adag fehérmártás

A rakott krumpli közismert és népszerű étele a magyar konyhának.
Mint minden ételt a rakott krumplit is sokféle módon elkészíthetjük. A most leírt receptben a rakott krumplit sajtmártással készítettem, érdemes kipróbálni.Mivel ez az étel eléggé időigényes érdemes követni a leírásomat.

Előző napi teendő:

Alapanyagok

02- Fölteszem a tojást hideg vízbe főni,
a vízbe dobok 1 ek sót, 1 ek ecetet.
A forrástól számított 10 percig hagyom a tűzön.

03- A krumplit alaposan megmosom

04- Fölengedem vízzel az edényt,
1 ek sót szórok a vízbe és fölteszem a tűzre.

05- A megsózott a vizet fölkeverem

06- Forrásig fedő nélkül nagylángon hagyom

07- Fedő alatt kislángon főzöm,
25-30 percig a krumpli méretétől függően.

08- A krumpli és a tojás megfőttek,
leöntöm a forróvizet a krumpliról. A tojásról már fent írtam.

09- Megpucolom a krumplit, a tojást és fölkarikázom a kolbászt.
A képen látható előkészített ételeket letakarom és mehet a hűtőbe, a közben lehűlt sajtmártással együtt.

A főzés aznapi teendői:

10- Kikenem a tepsit

11- Ahogy a képen látható, az oldalait is kikenem

12- Morzsával megszórom
Beleszórok 1-2 evőkanál morzsát, majd a tepsi alját ütögetve eloszlatom, hogy minden bekent részt érjen.

13- A sajtmártásba beleütöm a tojásokat

14- Jól összekeverem

Bekapcsolom a sütőt 160-170 C fokra.

15- Lerakás 1. lépés
A tojásszeletelővel vágok szét annyi krumplit, hogy a tepsi alját betakarja.

16- Lerakás 2. lépés
Megsózom egyenletesen.

17- Lerakás 3. lépés
3-4 tojást fölvágok.

18- Lerakás 4. lépés
Rárakom a krumpli tetejére elosztva.

19- Lerakás 5. lépés
Egy kevés olajjal meglocsolom. Nagyon kevés legyen az olaj, mert a kolbászból is elég zsiradék kisül.

20- Lerakás 6. lépés
Lerakom a kolbász 1/3-át.

21- Lerakás 7. lépés
Meglocsolom a sajtmártással. Ezt ismétlem 1-2-szer az edény méretétől függően.

22- Lerakás 8. lépés
A végére hagyjunk annyi krumplit, hogy be tudjuk takarni vele a felszínt.

23- Lerakás 9. lépés
A tetejére ráöntjük, és elsimítjuk a maradék sajtmártást.

24- Lerakás 10. lépés
A tetejét megszórom morzsával és a képen láthatóan ráteszem a szalonnákat.
Beteszem a forró sütőbe és 60-70 percig sütöm. Közben ellenőrzöm, hogy meg ne égjen.

25- Lerakás 11. lépés
Kész a rakott krumpli.