Rizseshús

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

1- Alapanyagok
8-10 dkg zsiradék
2-3 fej vöröshagyma – kb. 15-17 dkg. –
2 kávéskanál só
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom – kb. 8-10 dkg
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
1 kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál őrölt kömény – ez el is maradhat, én szoktam bele tenni –
3 teáskanál őrölt fűszerpaprika
80-100 dkg sertéscomb, 1 liter víz, 40-50 dkg rizs
2-3 húsleves-kocka – mindig kóstolni kell, nehogy elsózzuk -

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
Rizses-hús (pörkölt) elkészítése
A húst megmosom, majd 2-2,5 cm-es kockákra vágom.

Időigény: 5-8 perc

2- Szalonna fölvágása, sütése
8-10 dkg zsiradék

3- Míg a szalonna sül,
megtisztítom és fölvagdalom a képen látható alapanyagokat.

4- Vöröshagyma aprítása
2-3 fej vöröshagyma – kb. 15-17 dkg. -
A vöröshagymát fölaprítom - aprító géppel ½ perc –

5- Szalonna pirítva
Mikor a zsiradék fölhevítve,

6- Vöröshagyma dinsztelése
beledobom a hagymát,

7- Vöröshagyma dinsztelése folyamatos keveréssel

8- A só felének hozzáadása
1 kávéskanál só
majd megsózom a só felével- 1 teáskanál -. Folyamatos kevergetés mellett üvegesre párolom.

9- Az őrölt kömény fele
½ kávéskanál kömény

10- Az őrölt bors fele
½ kávéskanál bors
Jól összekeverem.

 Közben elkészítem az alábbiakat:

 

11- Míg a vöröshagyma dinsztelődik
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom – kb. 8-10 dkg, vagy 1 evőkanál sűrített -
A fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot megtisztítom.
Mindhármat fölaprítom – aprító géppel 3-4 perc –.
Ahogy a képen látható:

12- Darálás
A fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot megdarálom – vagy fölvagdosom -

13- A húst beleteszem
A felkockázott húst rádobom a hagymára, jól összekeverem.

14- A darálékot beleteszem
Az aprítékot beledobom az edénybe és tovább dinsztelem 2-3 percig.

15- A fűszerpaprikát beleteszem
3 teáskanál őrölt fűszerpaprika
Azért teszem a húsra a pirospaprikát, mert a pörköltre nem szoktam vizet önteni, hanem a saját víztartalmával puhítom.

16- A só, bors, kömény másik felét beleteszem
1 teáskanál só
½ kávéskanál bors
½ kávéskanál kömény

17- Jól összekeverem, fölforralom

18- Fedő alatt kis lángon félig puhára főzöm
Jól összekeverem – FONTOS!!! a legkisebb lángon, lefedve kell főzni, 5-6 percenként kevergetni -
Időigény: 40-50 perc ( a hústól függően )

19- Mikor félig puha, jön a paradicsom
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
Jól összekeverem, és tovább főzöm.

20- Fedő alatt kis lángon puhulásig főzöm
Vigyázni kell, hogy a hús ne főjön szét, mert még 20 percig főzzük a rizzsel. - Kóstolni kell ! -

21- Rizsmosás
40-50 dkg rizs
A rizst szitán jól átmosom.

22- A rizs bekeverése
Mikor a hús már majdnem puha, a rizst belekeverem. Hagyom párolódni 8-10 percig a szaftos húsba, hogy magába szívja az ízeket. Közben kevergetem.

23- Fölöntés vízzel
1 liter víz
Felöntöm a vízzel – 1 rész rizs, 2 rész víz -. Megvárom míg felforr.

24- Leveskocka, keverés
Beledobom a leveskockát.

25- Forralás nagy lángon, közben keverés
Megvárom míg feloldódik a leveskocka és újra felforr.

Általános szabály, hogy az ételeket főzés közben is kóstolgatni kell!
Azt tudni kell, hogy a rizs elég sok sót felvesz, így amíg nyers a rizs, még a lét sósnak érezhetjük.
Már megint a sózásra térek ki, mert ezt egyénileg ki kell tapasztalni kinek-kinek ízlése szerint.

 

26- Fedő alatt kis lángon 20 percig főzés
- FONTOS!!! a legkisebb lángon, lefedve kell főzni, 20 percig. Itt már kevergetni nem szabad -

 

Itt van 20 perced, amikor nincs teendőd az étellel !

 

 

27- Tűz lezárása, 10 percig gőzölés
20 perc után lezárom a tüzet, az edényt rajta hagyom a tűzhelyen,
és konyharuhával letakarom, a gőzben szétválnak a rizsszemek – VIGYÁZNI KELL ! , hogy ne legyen mellette semmilyen hőforrás ! -

Már tálalhatom is a finom gőzölgő rizses-húst például kovászos uborkával, vagy egyéb savanyúval.