Sültcsirke comb hagymaágyon-hagymatakaróban

Alapanyagok – 8 személyre vagy 4 személy 2 napi ebédjére
8 db csirke comb, 4 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 8-10 dkg zsiradék

Alapanyagok – Körethez
2-2,5 kg krumpli

Alapanyagok - Paradicsom mártáshoz
5-8 dk vaj , zsír vagy olaj, 5-8 dkg liszt, 1 tk őrölt fekete bors, 1 tk őrölt rozmaring, 1 fej zeller v zeller levél – lehet mindkettő, 1 fej vörös hagyma, 1 tk fűszer paprika, 360 gr-os üveges sűrített paradicsom, só ízlés szerint, cukor ízlés szerint

Amennyiben a mártásnak egy része megmaradt a mélyhűtőbe teszem és később fölhasználom pl. töltött paprikához, paradicsom leveshez …...

Árkalkuláció
1,5 kg csirke comb – 700,-Ft/kg – 1050,- Ft
2,5 kg krumpli – 190,- Ft/kg – 460,- Ft
360 gr-os üveges sűrített paradicsom 250-350,-Ft között
Egyéb kb.: 300,- Ft
Összesen: 2160,- Ft
1 nagy adag ára: 270,-Ft

A zsiradékot, fűszereket, lisztet, zöldségfélét csak globálisan számolom.

Az étel elkészítése:

01- A csirke combot jól bedörzsölöm sóval, hagyom állni akár egy éjszakára

02- A vöröshagymát megtisztítom, fölvagdosom

03- Ráhelyezem a hagyma felére húsokat

04- Betakarom a hagyma másik felével, megszórom borssal, kettévágom a fokhagymát és azt is ráhelyezem

200 C fokos sütőbe 30 percig letakarva sütöm, majd leveszem a hőfokot 150-160 C fokra, és 2 óráig sütöm

Közben megpucolom a krumplit fölkockázom, és sós vízbe forrástól számított 20 percig főzöm, leszűröm, hogy ne ázzon tovább a vízbe.

A krumpli főző levéből krumplileve levest készíthetek.

Elkészítem a paradicsom mártást, vagy kapor mártást.

05- A hús megpuhult, kiszedem az edényből és a hagymás szaftba belekeverem a kockákra vágott főtt krumplit

A krumplit 200 C fokon pirítom 15-20 percig, majd visszahelyezem a húsokat a krumpli tetejére és együtt pirítom még 15-20 percig.

 

06- Elkészült, paradicsom, vagy kapor mártással tálalom