Babfőzelék

Alapanyagok
30-40 dkg száraz fehér, vagy tarka bab, 1 fej vöröshagyma, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 2-3 ek liszt, 2 dl tejföl, 2-3 babérlevél, só ízlés szerint, pirospaprika, valamilyen füstölt hús, szalonna bőr is megteszi, 1 ek borecet, kevés cukor

Elkészítés:
A babot előző éjjel beáztatom. Másnap leöntöm az áztató vizet, és felöntöm vízzel, hogy ellepje. Beleteszem hagymát egészbe, a babérlevelet, a sót, a füstölt húst. Forrás után fedő alatt puhára főzöm. Amíg a bab fő elkészítem fokhagymás, pirospaprikás rántást. Mikor a bab megpuhult berántom a főzeléket. Hozzáadom a tejfölt, fölforralom még egy-két percig. Elzásom a tüzet, ecetezem, cukrozom. A babfőzelék elkészült, lehet tálalni.

Sült virsli, Rántott párizsi, Tükörtojás, Fasírozott, Sült hús .....