Finomfőzelék

Alapanyagok (főzelék):
2 dk vaj, 40 dk zöldborsó, 30 dk sárgarépa, 30 dk karalábé, húsleves vagy víz a felöntéshez, só ízlés szerint, 1-2 cs petrezselyemzöld, 2-3 csapott evőkanál cukor, őrölt bors ízlés szerint

Alapanyagok (besamel):
8 dk vaj, 8 dk liszt, 0,8 l tej

Elkészítés:
A sárgarépát, a karalábét megmosom, megtisztítom. Apró kockákra vágom mindkettőt.
A 2-3 dk vajat fölhevítem, rádobom a zöldborsót, és a kockákra vágott sárgarépát, karalábét. Két csipet sót, és a borsot rászórom, jól összekeverem. Nagyon kevés kb.  1 dl levest, vagy vizet öntök alá, lefedem és kis lángon puhára párolom. Közben jól megmosom és fölaprítom a petrezselymet.

Míg a zöldségek megpuhulnak, elkészítem a fehérmártást (besamel).

Mikor a zöldségek megpuhultak a petrezselymet belekeverem a zöldségek közé és 1-2 percig hagyom fedő alatt kis lángon, hogy a petrezselyem ízét átvegyék a zöldségek.  Majd a besamellel összekeverem. Itt már nagyon kell vigyázni, hogy le ne égjen folyton kevergetni kell, míg fölforr. Forrás után kis lángon 2-3 percig még főzzük. Lezárom a tüzet, és ízesítem cukorral, sóval.

Illik hozzá:
Sült virsli, Rántott párizsi, Tükörtojás, Bundáskenyér .....