Krumplifőzelék fasírozottal
Alapanyagok
Krumplifőzelék
1 kg krumpli, 8-10 dkg vöröshagyma (krumplifőzelékbe), 10-15 dkg zsiradék (fele a fasírt hagymájának a dinszteléséhez kell), 3-4 babérlevél,3 csipet só
Habarása
2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 2 dl víz
Ízesítéséhez
3 db húsleves-kocka – só helyett -, 1-2 evőkanál 10%-os ecet, 2-3 evőkanál cukor
Fasírt
50 dkg darált sertés hús (lehet pulyka, csirke..., és vegyesen is), 2-3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 1-2 teáskanál só (ízlés szerint), 1-2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt), 8-10 dkg vöröshagyma (fasírozottba), 2 db tojás, 2 db zsemle (szikkadt), 1 dl tej, 1-2 teáskanál só, 8-10 dkg zsemlemorzsa, 0,5 liter olaj
Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő a köret elkészítésével!
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
Előző este előkészítem az alábbiakat:
Fasírozott
50 dkg darált sertés hús (lehet pulyka, csirke..., és vegyesen is)
2-3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1-2 teáskanál só (ízlés szerint)
1-2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
A fent leírt alapanyagokat, a fokhagymát megtisztítom, és átnyomom a fokhagyma-présen, vagy ennek hiányában fölaprítom utána jól összedolgozom – kézzel a legjobb –, majd egy nylon zacskóba beteszem a hűtőbe.
Időigény: 8-10 perc
1 kg krumpli
A krumplit meghámozom - nagyon praktikus a krumplihámozó kés, és nem is drága -
Kockákra vágom, beleteszem egy edénybe.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és beteszem a hűtőbe.
Időigény: 10-15 perc
Főzés aznapi teendői:
8-10 dkg vöröshagyma (fasírozottba)
8-10 dkg vöröshagyma (krumplifőzelékbe)
10-15 dkg zsiradék
A hagymákat megtisztítom felaprítom. - aprítógéppel a legegyszerűbb 1-2 perc -
A zsiradékot a krumplifőzelék főzőedénybe – akkora legyen a főző edény, hogy a krumpli a feléig érjen – fölteszem a tűzre, mikor már elég meleg a zsiradék, – ide időt nem írok, mert függ a zsiradéktól, a tűzhelytől – beleteszem az egész fölaprított hagymát.
Két csipet sóval megszórom, kevergetve üvegesre dinsztelem.
Időigény: 10-15 perc
Előző este összekevert darált hús
8-10 dkg vöröshagyma (fasírozottba) (Az előzőleg megdinsztelt vöröshagyma felét ráteszem a húsra)
2 db tojás
2 db zsemle (szikkadt) - 1 dl tej (A zsemléket beáztatom tejbe, megnyomkodom, és összemorzsolom aprítógéppel, vagy kézzel.)
1 teáskanál só
A hűtőből kiveszem az előző nap eltett fűszeres darált húst, és a fenti alapanyagokkal jól összekeverem.
Időigény: 10-15 perc
8-10 dkg zsemlemorzsa
Az összedolgozott húsból előbb tetszés szerint méretezett golyókat formálunk, majd a zsemlemorzsában meghempergetjük, és a két tenyerünk között ellapítjuk.
A fasírozott kisütését a krumplifőzelék elkészítésével egy időben csináljuk.
Krumplifőzelék
Fasírozott kisütése
3-4 babérlevél
3 csipet só
A már előzőleg megdinsztelt vöröshagymába beleteszem az előző nap megtisztított-leszűrt krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Felteszem a tűzre, beleteszem a babérlevelet, és a sót. Forrásig nagy lángon hagyom, utána leveszem a legkisebb lángra.
Időigény: forrástól számítva 20 perc
½ liter olaj
Míg a krumpli fő, fölteszek egy serpenyőbe olajat, vagy zsírt.
Megvárom míg a zsiradék felmelegszik -hőpróbát úgy csináld, hogy a zsiradékba a fasírtnak a szélét belemártod, és ha serceg már teheted is bele-.
Annyit tegyél belőle egyszerre amennyi kényelmesen elfér.
Vigyázni kell a zsiradék hőfokára, mert ha túlhevül, akkor a külseje megég, belül pedig nyers marad, ha nem elég meleg a zsiradék, akkor elázik, romlik az élvezeti értéke. K.b. 10 perc után megfordítod, és így tovább a többit.
Míg a krumpli megfő a fasírozott is elkészül. Már csak be kell a főzeléket habarni.
Habarás
2 dl tejföl
5 dkg liszt
2 dl víz
3 db húsleves-kocka – só helyett -
1-2 evőkanál 10%-os ecet
2-3 evőkanál cukor
Mikor a krumpli puha, beleteszem a leveskockákat, még hagyom kis lángon a tűzön.
A tejfölt beleteszem egy ½ literes edénybe, és kanalanként adagolom a lisztet, a vizet miközben folyamatosan keverem.
Szakácsnyelven hőkiegyenlítés elvét követve - a meleg főzelékből vegyél először egy-két kanállal, és keverd össze a tejfölös liszttel majd ismételd meg kb. háromszor - .
Belekeverem az egészet a krumpli közé, szükség esetén felöntöm vízzel. Miután felforrt 2-3 percig kis lángon még hagyom főni, közben kevergetem.
Lezárom a tüzet, és ecettel, cukorral ízesítem.
Időigény: 10-15 perc
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !