Lencse főzelék fasírozottal

Alapanyagok-fasírozott
1 kg darálthús, 1 db vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 2 mokkáskanál őrölt bors ,1 mokkáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 db szikkadt zsömle, 1 dl tej, 10 dkg prézli, 1 evőkanál kecsap, 1 evőkanál mustár, 3 kávéskanál só

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő a köret elkészítésével!A recept dupla adagnak felel meg négy személyre.

Alapanyagok-fasírozott

Alapanyagok-fasírozott

Előző napi teendők

002- A fűszerek felét, és a képen látható alapanyagokat használom előző nap.
1 kg darált hús
4-5 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt bors
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál kecsap
1 evőkanál mustár
2 kávéskanál só

003- Előző esti alapanyagok.
A fokhagymát összenyomom, és az összes fenti alapanyagot keverek össze, előző este.

004- Jól összedolgozom a masszát

005- A fasírozott mehet a hűtőbe

Alapanyagok

Lencse főzelék

 

01- Alapanyagok – lencse főzelék -
1 kg lencse
1-2 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt babér
1 evőkanál só
10 dkg csemege szalonna
10 dkg liszt
1-2 evőkanál mustár
450 gr. tejföl
2 db leveskocka
1-2 evőkanál 10%-os ecet
2-3 evőkanál cukor

01- Alapanyagok-ecet, cukor

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

02- Lencse válogatása
1 kg lencse

03- Rögök, kövek
Érdemes a lencsét átválogatni, mert bizony lehetnek benne apró kövek is, ami a fogunkba kerülhet.

04- Lencse mosása
A képen láthatóan az első mosó víz még nagyon piszkos. Két edényt használok a mosáshoz és két kézzel átszedem a tiszta vízbe. Látom, hogy a mosóvíz alján van a sok homok – ne szitán mossuk - . A műveletet addig folytatjuk, míg a víz tiszta nem lesz.

05- Lencse áztatása
Fölöntöm hideg vízzel, ha menet közben a lencse megdagad és már nem lepi el a víz, utána töltök .

A főzés aznapi teendői:

06- Aznapi teendők
Láthatóan az áztató víz fölhabosodott.

07- Lencse átmosása
A lencsét most már átmoshatom szitán, mert a már föld nincs rajta, a habot így gyorsan le tudjuk mosni róla.

08- Nagyobb edénybe- hideg vízbe teszem.

09- Fűszerezés- őrölt babér- 1
1 kávéskanál őrölt babér,

10- Fűszerezés- sózom- 2
1 evőkanál só,

11- Beledobom a vöröshagymát
1 fej vöröshagyma egészbe

12- Forralom, kevergetem

13- Kislángon fedő alatt főzöm,
10 percenként megkeverem.

14- Míg a lencse fő,
fölkockázom, és kisütöm a szalonnát.

15- Míg a szalonna sül,
2 fej vöröshagyma - fele a fasírtba megy -
fölkockázom a vöröshagymát, ledarálom.

16- Kiszedem a szalonnát,

17- Szalonnát, fokhagymát megdarálom,
4-5 gerezd fokhagyma
sült szalonna

18- Vöröshagyma- dinsztelés- 1,
az egész hagymát rádobom a zsiradékra.

19- Vöröshagyma- dinsztelés- 2,
rózsaszínűre pirítom.

20- Hagyma fele megy a fasírozottba
Kiszedem a hagyma felét és félre teszem a fasírthoz.

21- Hagymára dobom a lisztet
4 dkg liszt

23- A fokhagyma és a szalonna darálék
Az előzőleg - 17- pontnál - megdarált anyagokat beleöntöm a rántásba.

24- Fölöntöm 1 dl vízzel,
forralom- félreteszem.

Fasírozott

025- Kiveszem a fűszeres darált húst a hűtőből

026- Aznapi alapanyagok a darálákhoz
A hűtőből kivett, fűszerezett darált hús,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1/2 mokkáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál fűszerpaprika,
2 db zsemle
1 dl tej
10 dkg prézli
2 kávéskanál só

027- Zsömle- áztatás, morzsolás
A tejet ráöntöm a zsömlére, és jól szétmorzsolom.

028- Fasírt összegyúrása,
a képeken látható módon.

029- Gombócokat formálok,
és mehet a prézlibe.

030- A további művelet a képen látható

031- Mikor a fasírt kész, bekapcsolom az olajsütőt

32- Habarás
6-7 dkg liszt
450 grm tejföl
Míg az olaj melegszik, elkészítem a habarást. A tejfölbe kanalanként adom a lisztet, és minden kanál után jól kikeverem, hogy csomómentes legyen.

033- Az olaj forró- kezdem a fasírt sütését

34- Míg a fasírt első adagja sül,
és már puha a lencse,

35- A lencsét berántom
A képeken jól lehet látni a folyamatot. Sűrűn kevergetem.

036- Míközben a lencse fölforr,
- sütöm a fasírtot.

37- A lencse fölforrt

38- Behabarom a főzeléket – kevergetem
A - 32. - lépés alatt található habarékot, a hőkiegyenlítés szabályának megfelelően, ami azt jelenti, hogy a hidegebb anyagba – tejfölös lisztbe – a forró anyagból először egy keveset keverek bele, majd egyre többet. Így a két alkotó között a kőmérséklet kiegyenlítődik és nem lesz csomós az étel.

039- Közben sütöm a fasírozottat,
folyamatosan.

40- Leveskockával ízesítem,
folyamatosa kevergetem.

41- Mustárral ízesítem,
1-2 evőkanál mustár
–kevergetem, fölforralom.

42- Ecettel ízesítem,
1-2 evőkanál 10%-os ecetet teszek bele, és jól összekeverem.

Amennyiben a csládban répacukor-érzékeny személy van, most cukrozás előtt ki lehet szedni egy kisebb edénybe, és nyírcukorral vagy más édesítő szerrel ízesíteni.

43- Lezárom a tüzet,
2-3 evőkanál cukor
- beleöntöm a cukrot, jól összekeverem.

44- A maradékot vízfürdőben hűtöm.
A hűtést különösen nyári melegben ajánlatos elvégezni, hogy gyorsan a hűtőbe kerüljön a megmaradt, vagy előre elkészített étel.