Paradicsomos káposzta sült oldalassal
Alapanyagok
Paradicsomos káposztához
3 dkg zsiradék, 3-5 dkg cukor, 1 fej vöröshagyma, 1 kg fejes káposzta
Rántáshoz
3 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 30 dkg sűrített paradicsom, 1 teáskanál bors, 1-2-3 dkg só – helyett 3 db húsleves-kocka -, 2-3-4 dkg cukor
Sült oldalashoz
80 dkg sertés oldalas, 2-3 dkg só, 1 teáskanál bors, 5-6 db fokhagymagerezd, 6 dkg zsiradék
Paradicsomos káposzta, sült oldalassal - elkészítése
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
Előző este előkészítem az alábbiakat:
Sült oldalas
80 dkg sertés oldalas
2-3 dkg só
1 teáskanál bors
5-6 db fokhagymagerezd
A húst fölvágom 8 nagyjából egyforma darabba, jól bedörzsölöm sóval, borssal és a megpucolt-szétnyomott fokhagymával. Beteszem egy lezárt edénybe, és beteszem a hűtőszekrénybe.
A receptről általában
Ajánlom a dupla adag elkészítését ! mélyhűtőben fölcimkézve, dátumozva több hétig eláll.
FIGYELEM ! FONTOS !
Az úja melegített ételeket - a mikrót nem használom ilyenkor – a tűzhelyre téve forrás után 8-10 percig forralom. a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek.
Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő !
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.
Paradicsomos káposzta
1 kg fejes káposzta
A káposztát megmosom, lehet lereszelni, vagy késsel csíkokra vágni. Beteszem egy lezárt edénybe és be a hűtőbe.
Időigény: 15-20 perc
Főzés aznapi teendői:
6 dkg zsiradék
80 dkg sertés oldalas
A zsiradékot fölmelegítem a tűzhelyen. Kiveszem a húst a hűtőből és mindkét oldalát megpirítom. Közben bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
Alufóliával letakarom a sütőt, és beteszem a sütőbe k.b. 70-90 percre. A fóliát leveszem, és még 10 percig pirítom.
Miközben a hús sül, elkészítjük a káposztát.
1 fej vöröshagyma
3 dkg zsiradék
3-5 dkg cukor
1 teáskanál só
A vöröshagymát apróra vágom.
A zsiradékot fölmelegítem, bele szórom a cukrot és nagyon kicsit hagyom pirulni, majd beledobom a hagymát. Jól összekeverem, fedő alatt megdinsztelem.
Időigény: 5-10 perc
1 kg fejes káposzta
1-2 dkg só
0,5 liter víz
A káposztát beleteszem a forró hagymás zsiradékba, megsózom-megkeverem. Ráöntöm a vizet.
Időigény: 25-30 perc
Rántáshoz
3 dkg zsiradék
6 dkg liszt
2 teáskanál őrölt paprika
2 dl víz
1 teáskanál bors
30 dkg sűrített paradicsom
A zsiradékot fölhevítem, beleteszem a lisztet, folyamatosan keverem. Mikor zsemleszínű lesz, beleteszem a paprikát és gyorsan a vizet ráöntöm, a borsot és a paradicsomot.
Időigény: 5-10 perc
Összekeverem a rántást a káposztával. Kevergetem forrásig, ha kell még fölöntöm vízzel. Újra forralom.
Ízesítéshez
3 db húsleves-kocka
2-3-4 dkg cukor
Miután fölforrt, ízesítem leveskockával, cukorral. Forralom 5-6 percig.
Szinte egy időben elkészül a paradicsomos káposzta, és a sült oldalas.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !