Paradicsomos káposzta sült oldalassal

Alapanyagok
Paradicsomos káposztához
3 dkg zsiradék, 3-5 dkg cukor, 1 fej vöröshagyma, 1 kg fejes káposzta

Rántáshoz
3 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 30 dkg sűrített paradicsom, 1 teáskanál bors, 1-2-3 dkg só – helyett 3 db húsleves-kocka -, 2-3-4 dkg cukor

Sült oldalashoz
80 dkg sertés oldalas, 2-3 dkg só, 1 teáskanál bors, 5-6 db fokhagymagerezd, 6 dkg zsiradék

Paradicsomos káposzta, sült oldalassal - elkészítése

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

Előző este előkészítem az alábbiakat:

Sült oldalas
80 dkg sertés oldalas
2-3 dkg só
1 teáskanál bors
5-6 db fokhagymagerezd

A húst fölvágom 8 nagyjából egyforma darabba, jól bedörzsölöm sóval, borssal és a megpucolt-szétnyomott fokhagymával. Beteszem egy lezárt edénybe, és beteszem a hűtőszekrénybe.

A receptről általában

Ajánlom a dupla adag elkészítését ! mélyhűtőben fölcimkézve, dátumozva több hétig eláll.

FIGYELEM ! FONTOS !
Az úja melegített ételeket - a mikrót nem használom ilyenkor – a tűzhelyre téve forrás után 8-10 percig forralom. a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek.
Mikor  ezt  az  ételt  készíted, nem  érdemes közben  más  munkába fogni,  mert  a  főzés  ideje  alatt  folyamatosan  van  teendő !
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

Paradicsomos káposzta
1 kg fejes káposzta

A káposztát megmosom, lehet lereszelni, vagy késsel csíkokra vágni. Beteszem egy lezárt edénybe és be a hűtőbe.

Időigény: 15-20 perc

Főzés aznapi teendői:

6 dkg zsiradék
80 dkg sertés oldalas

A zsiradékot fölmelegítem a tűzhelyen. Kiveszem a húst a hűtőből és mindkét oldalát megpirítom. Közben bekapcsolom a sütőt 200 fokra.

Alufóliával letakarom a sütőt, és beteszem a sütőbe k.b. 70-90 percre. A fóliát leveszem, és még 10 percig pirítom.

Miközben a hús sül, elkészítjük a káposztát.

1 fej vöröshagyma
3 dkg zsiradék
3-5 dkg cukor
1 teáskanál só

A vöröshagymát apróra vágom.

A zsiradékot fölmelegítem, bele szórom a cukrot és nagyon kicsit hagyom pirulni, majd beledobom a hagymát. Jól összekeverem, fedő alatt megdinsztelem.

Időigény: 5-10 perc

1 kg fejes káposzta
1-2 dkg só
0,5 liter víz

A káposztát beleteszem a forró hagymás zsiradékba, megsózom-megkeverem. Ráöntöm a vizet.

Időigény: 25-30 perc

Rántáshoz
3 dkg zsiradék
6 dkg liszt
2 teáskanál őrölt paprika
2 dl víz
1 teáskanál bors
30 dkg sűrített paradicsom

A zsiradékot fölhevítem, beleteszem a lisztet, folyamatosan keverem. Mikor zsemleszínű lesz, beleteszem a paprikát és gyorsan a vizet ráöntöm, a borsot és a paradicsomot.

Időigény: 5-10 perc

Összekeverem a rántást a káposztával. Kevergetem forrásig, ha kell még fölöntöm vízzel. Újra forralom.

Ízesítéshez
3 db húsleves-kocka
2-3-4 dkg cukor

Miután fölforrt, ízesítem leveskockával, cukorral. Forralom 5-6 percig.

Szinte egy időben elkészül a paradicsomos káposzta, és a sült oldalas.

JÓ  ÉTVÁGYAT  KÍVÁNOK  !