Zöldbab főzelék virslivel
Alapanyagok
1,5-2 liter víz, 1 csokor zeller-zöld, 1 kis fej zeller gumó, 80 dkg zöldbab, 1-2 tk só, 8-10 dkg zsiradék, 2 dkg liszt, 5-8 gerezd fokhagyma, 2 tk őrölt pirospaprika, 1 dl víz, 1-2 evőkanál paradicsompüré, 2,5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 1-2 hús-, vagy zöldségleves kocka, 1 evőkanál 10%-os ecet, 10 dkg kristálycukor, Virsli, vagy tojás, 4 pár virsli, vagy 8 tojás
A receptről általában.
Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő!
A zöldbabból készült ételeket 4 - féle alapanyagból készíthetjük.
Az általam legjobbnak ítéltet teszem előre:
Friss zöldbab– Nyáron ezt ajánlom. A friss zöldbab használatakor, érdemes előző este megpucolni, fölvagdosni kb. 1,5-2 cm-es. Darabokra, és egy nylon zacskóba a hűtőbe tenni.
Mirelit zöldbab – A receptet a mirelitre értem, mert ezt télen-nyáron lehet kapni, ez hasonlít legjobban a friss zöldbabhoz. -
Konzerv – üveges -
Konzerv – dobozos -
A zöldbabnak az ízét tökéletesen kikerekíti a zeller, a fokhagyma és a paradicsom.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.
Míg a víz felforr elkészítem az alábbiakat:
5- Besűrítő, fűszerező alapanyagok
Az alapanyagoknál csak zsiradékot említek.
A képen látható üvegben csirke-zsír van.
Csirke vagy tyúk elkészítésekor a zsírosabb részeket nem szoktam kidobni, hanem egy nylon-zacskóba gyűjtöm össze és teszem fölcímkézve a mélyhűtőbe.
Amikor kellő mennyiség összegyűlik kisütöm, és fölhasználom főzéshez.
Zsiradékként lehet csemege-szalonnát használni.
15- Habarás
2,5 dl tejföl
10 dkg liszt
A lisztes tejfölt a hőkiegyenlítés szabályának megfelelően, ami azt jelenti, hogy a hidegebb anyagba – tejfölös lisztbe – a forró anyagból először egy keveset keverek bele, majd egyre többet. Így a két alkotó között a kőmérséklet kiegyenlítődik és nem lesz csomós az étel.
16- Habarás – virslisütés
1-2 hús-, vagy zöldségleves kocka
1 evőkanál 10%-os ecet
10 dkg kristálycukor
Beledobom a leveskockákat.
Míg a főzelék újra felforr, a virsliket fölteszem forró serpenyőbe sülni.
3-4 percig hagyom kis lángon forrni, közben kevergetem.
Lezárom a tüzet, és ecettel, cukorral ízesítem.