Zöldbab főzelék virslivel

Alapanyagok
1,5-2 liter víz, 1 csokor zeller-zöld, 1 kis fej zeller gumó, 80 dkg zöldbab, 1-2 tk só, 8-10 dkg zsiradék, 2 dkg liszt, 5-8 gerezd fokhagyma, 2 tk őrölt pirospaprika, 1 dl víz, 1-2 evőkanál paradicsompüré, 2,5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 1-2 hús-, vagy zöldségleves kocka, 1 evőkanál 10%-os ecet, 10 dkg kristálycukor, Virsli, vagy tojás, 4 pár virsli, vagy 8 tojás

A receptről általában.

Mikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő!
A zöldbabból készült ételeket 4 - féle alapanyagból készíthetjük.

Az általam legjobbnak ítéltet teszem előre:
Friss zöldbab– Nyáron ezt ajánlom. A friss zöldbab használatakor, érdemes előző este megpucolni, fölvagdosni kb. 1,5-2 cm-es. Darabokra, és egy nylon zacskóba a hűtőbe tenni.

Mirelit zöldbab – A receptet a mirelitre értem, mert ezt télen-nyáron lehet kapni, ez hasonlít legjobban a friss zöldbabhoz. -
Konzerv – üveges -
Konzerv – dobozos -
A zöldbabnak az ízét tökéletesen kikerekíti a zeller, a fokhagyma és a paradicsom.

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

Alapanyagok

Alapanyagok

Alapanyagok

2- Vízforralás
1,5-2 liter víz
Egy 4 literes edénybe fölforralom a vizet.

3- Zöldségek darálása
1 csokor zeller-zöld
1 kis fej zeller gumó
Míg a víz felforr, megdarálom a zellergumót, és a zellerlevelet – (a zellerlevél is fagyasztott, mert nyáron mikor nagy a zellernek a zöldje és nem tudom mindet fölhasználni egyszerre, egy nylonzacskóba teszem, és be a mélyhűtőbe.)

4- Mirelit zöldségek bedobása a vízbe
80 dkg zöldbab
1-2 tk só
A zöldbabot, a darálékot és a sót beledobom a lobogó forró vízbe.

Míg a víz felforr elkészítem az alábbiakat:

 

5- Besűrítő, fűszerező alapanyagok
Az alapanyagoknál csak zsiradékot említek.
A képen látható üvegben csirke-zsír van.
Csirke vagy tyúk elkészítésekor a zsírosabb részeket nem szoktam kidobni, hanem egy nylon-zacskóba gyűjtöm össze és teszem fölcímkézve a mélyhűtőbe.
Amikor kellő mennyiség összegyűlik kisütöm, és fölhasználom főzéshez.
Zsiradékként lehet csemege-szalonnát használni.

6- Forrás után - fedő alatt
Amint fölforrt, kis lángon fedő alatt puhára főzöm.

7- Habarás- elkészítése
2,5 dl tejföl
10 dkg liszt
Míg a zöldbab fő, elkészítem a habarást - a tejfölbe kanalanként teszem a lisztet. Minden kanál liszt után jól kikeverem.

8- Rántás- alapanyagok
8-10 dkg zsiradék
2 dkg liszt
5-8 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt pirospaprika
1 dl víz
1-2 evőkanál paradicsompüré

9- Zsiradék fölhevítése
8-10 dkg zsiradék
1- lépés

10- Rántás- zsiradékba lisztet teszek
2 dkg liszt
2- lépés

11- Rántás- zsiradékba lisztbe fokhagymát teszek
5-8 gerezd fokhagyma
3- lépés

12- Rántás- paprikát teszek bele
2 tk őrölt pirospaprika
4- lépés

13- Rántás- felöntöm vízzel
1 dl víz
1 evőkanál paradicsompüré
5- lépés

14- Belekeverem a megfőtt zöldbabba

15- Habarás
2,5 dl tejföl
10 dkg liszt
A lisztes tejfölt a hőkiegyenlítés szabályának megfelelően, ami azt jelenti, hogy a hidegebb anyagba – tejfölös lisztbe – a forró anyagból először egy keveset keverek bele, majd egyre többet. Így a két alkotó között a kőmérséklet kiegyenlítődik és nem lesz csomós az étel.

16- Habarás – virslisütés
1-2 hús-, vagy zöldségleves kocka
1 evőkanál 10%-os ecet
10 dkg kristálycukor
Beledobom a leveskockákat.
Míg a főzelék újra felforr, a virsliket fölteszem forró serpenyőbe sülni.
3-4 percig hagyom kis lángon forrni, közben kevergetem.
Lezárom a tüzet, és ecettel, cukorral ízesítem.

18- JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!