Egy havi „A” menü 3-4 fogásos ebéd lista
„A” menü – húsos ételeket elsősorban azoknak a családoknak állítottam össze, ahol a család bármilyen okból (nehéz munkavégzés, sportolás…) megkívánja a napi húsfogyasztást.
Leves: minden nap a második fogás függvényében
Második fogás: 4 nap/rizs,-tészta,-krumpli köret húsos feltéttel
2 nap/főzelék húsos feltéttel
1 nap/vasárnapi ünnepi ebéd
Harmadik fogás: minden nap az első és a második fogás függvényében
Nálunk a bableves az az étel, amit a család akár heti háromszor is szívesen fogyaszt. Ajánlom, hogy azokból az ételekből, amellyel a család úgy van, mint mi a bablevessel, 2-3 adagot készítsetek, akár a mélyhűtőbe eltéve fölcímkézve dátummal ellátva.
Édes süteményeket, egyéb édességeket ajánlatos többet készíteni (2-3 adagot), így időt takaríthatunk meg, és az elkövetkező napokban a főétel mellé édesség is jut.
Hétfő
- Bableves csipetkével
- Tárkonyos krumplifőzelék, feltéttel
- Szezonális gyümölcs
- Mákos kalács (2-3 adag)
Kedd
- Karfiol leves, galuskával (v. egyéb levesbetéttel)
- Sertéssült gombamártásban, rizs v. sült krumpli körettel
- Császármorzsa
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Szerda
- Paradicsom leves galuskával (v. egyéb levesbetéttel)
- Rakott kel – karfiollal
- Mákos kalács (hétfőről)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Csütörtök
- Zöldborsó leves galuskával (v. egyéb levesbetéttel)
- Pácolt sertés lapocka, rizs v. sült krumpli körettel
- Aranygaluska (2 adag)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Péntek
- Bableves csipetkével – hétfői maradék
- Paradicsomos káposzta sült oldalassal
- Szezonális gyümölcs
- Mákos kalács (hétfőről)
Szombat
- Zöldbab leves galuskával (v. egyéb levesbetéttel)
- Brassói aprópecsenye
- Aranygaluska (csütörtökről)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Vasárnap
- Húsleves cérnametélttel
- Rántott-hús sült krumplival
- Vizes piskótatekercs – ajánlott 2-3 adag elkészítése
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Hétfő
- Karfiolleves húsleves maradékból (vasárnapi húslevesből)
- Tökfőzelék feltéttel
- Csöröge fánk
- Szezonális gyümölcs
Kedd
- Babgulyás, „ nagycsipetkével ” (2 adag)
- Lángos
- Túrógombóc
- Szezonális gyümölcs
Szerda
- Tejfölös gomba leves galuskával
- Kelkáposzta főzelék feltéttel
- Mákos tészta
- Szezonális gyümölcs
Csütörtök
- Zöldborsó leves galuskával (v. egyéb levesbetéttel)
- Sertés tarja - almamalackás hagymatakaróba
- Császármorzsa
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Péntek
- Babgulyás, „ nagycsipetkével ” (keddi maradék)
- Palacsinta - baracklekváros, túrós, kakaós
- Szezonális gyümölcs
Szombat
- Zöldségleves cérnametélttel
- Vasi pecsenye sűltkrumplival
- Rizskoch (Rizsfelfújt) vanília-öntettel
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Vasárnap
- Húsleves sertéscombból ( a húst a hétfői második fogáshoz használom fel)
- Csirkepörkölt tejfölös mártásban
- Csokoládétorta – Gesztenyetorta – ajánlott 2-3 adag elkészítése
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Hétfő
- Zöldborsóleves galuskával
- Leveshús sütve krumpli körettel (vasárnapi húslevesből félretett húsból)
- Csokoládétorta – Gesztenyetorta (Vasárnapi maradék)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Kedd
- Karfiolleves vajgaluskával
- Sárgaborsó főzelék - lecsókolbász hagymásszaftban - feltéttel
- Csokoládétorta – Gesztenyetorta (Vasárnapi maradék)
- Szezonális gyümölcs
Szerda
- Paradicsomleves galuskával
- Sült oldalas, törtkrumplival
- Káposztáskocka
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Csütörtök
- Halászlé
- Zöldbabfőzelék virslivel, vagy fasírozottal
- Csokoládétorta – Gesztenyetorta (Vasárnapi maradék)
- Szezonális gyümölcs
Péntek
- Bableves csipetkével, füstölt csülökkel (2-3 adag) – A csülköt hideg vízben először megfőzzük és a bablevest a levében megfőzzük.
- Második fogásként a főttcsülköt kenyérrel, mustárral, vagy tormával tállaljuk.
- Diós tészta
- Szezonális gyümölcs
Szombat
- Tejfölös gomba leves galuskával
- Disznópörkölt tészta, v. rizs körettel
- Csöröge fánk
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Vasárnap
- Húsleves – karajcsontból
- Rántott karaj sültkrumplival
- Palacsinta - baracklekváros, túrós, kakaós
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Hétfő
- Bableves csipetkével virslivel v. szafaládéval (péntekről maradék)
- Palacsinta - baracklekváros, túrós, kakaós
- Szezonális gyümölcs
Kedd
- Tejfölös gomba leves galuskával
- Fűszeres csirkeszárny pirított krumplival
- Mákos-diós beigli (2-3 adag)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság
Szerda
- Zöldbab leves, galuskával (v. más levesbetéttel)
- Sertés tarja - almamalackás hagymatakaróba
- Császármorzsa
- Szezonális gyümölcs
Csütörtök
- Bográcsgulyás
- Zöldborsó főzelék virsli (v. más feltéttel)
- Mákos-diós beigli (keddi maradék)
- Szezonális gyümölcs
Péntek
- Zöldborsóleves galuskával (v. más levesbetéttel)
- Tökfőzelék fasírozottal
- Vizes piskótatekercs (2-3 adag)
- Szezonális gyümölcs
Szombat
- Zöldségleves cérnametélttel
- Töltött paprika
- Császármorzsa
- Szezonális gyümölcs
Vasárnap
- Tyúkhúsleves - házi cérnametélttel
- Rántott hal, rizibizivel
- Vizes piskótatekercs (pénteki maradék)
- Szezonális gyümölcs-, savanyúság