10 months
user-image

Házilag gyúrt metélt tészta - cérnametélt-gyufatészta

A házilag gyúrt tészta és a gyári száraztészta közötti külömbséget a friss petrezselyemhez, és a szárítotthoz tudnám hasolítani. Egészen más, jobb ízt ad főleg a húsleveseknek.
Akinek van ideje nagyon megéri csinálni a családnak.

01- Alapanyagok
4 db tojás
1 tk só
40 dk liszt – a liszt mennyisége a tojásoktól függ -
A tésztának keménynek kell lennie, nem ragadhat.

02- Behelyezem az alapanyagokat a keverőgépbe,
a lisztet, sót és a tojásokat egyesével egy külön csészébe feltörve öntöm a gépbe.

03- Addig gyúrom, míg összeáll

04- Mehet a hűtőbe
Egy éjszakára ajánlatos pihentetni, mert a liszt sikértartalmának a hatásához idő kell.

05- 1. lépés - tészta kinyújtása
Belisztezem a deszkát.

06- 2. lépés - tészta kinyújtása
Ahogy a képen látható elkezdem a nyújtást.

07- 3. lépés - tészta kinyújtása

08- 4. lépés - tészta kinyújtása
Ahogy a nyíl mutatja 90 fokkal elforgatom a tésztát, és nyújtom tovább.

09- 5. lépés - tészta kinyújtása
A képen láthatóan a nyilak mutatják a kezek mozgását (mindkét kézzel szimmetrikusan kell csinálni, a bal kezemmel fotóztam azért a képeken csak a jobb kezem látszik)

10- 6. lépés - tészta kinyújtása
A képen láthatóan a nyilak mutatják a kezek mozgását (mindkét kézzel szimmetrikusan kell csinálni, a bal kezemmel fotóztam azért a képeken csak a jobb kezem látszik)

11- 7. lépés - tészta kinyújtása

12- 8. lépés - tészta kinyújtása
A nyújtás elkészült. Ajánlatos nyújtás előtt 2-4 felé vágni a tésztát és kisebb gombócokat csinálni.

13- 9. lépés - tészta kinyújtása
Kettévágtam a tésztát.

14- 1 Hagyom szikkadni

15- 2 Hagyom szikkadni,
de nem szabad nagyon kiszárítani, mert akkor törik a tészta.

16- 1. lépés - tészta metélése
Jól meglisztezem a tésztát. Föltekerem a nyújtófára a tésztát.

17- 2. lépés - tészta metélése
Ahogy a képen látható.

18- 3. lépés - tészta metélése
Ahogy a képen látható.

19- 4. lépés - tészta metélése
Ahogy a képen látható, kettévágom a tésztát és egymásra helyezem.

20- 5. lépés - tészta metélése
Vékony szálakra vagdosom.

21- 6. lépés - tészta metélése
Hagyom száradni.
A képen látható tészta vastagabbra lett vagdosva. A cérna metéltet jóval vékonyabbra kell vagdosni.
(A késem nem volt elég éles.)

22- 7. lépés - tészta metélése
A képen láthatóan a tésztából félre tehetünk laskákat, ha szeretjük a lebbencslevest.

23- A tészta kész
Elteszem egy edénybe, amit letakarom, de hagyom szellőzni.

TÉSZTA KIFŐZÉSE:

24- 1. lépés – tésztafőzés
Fölforralom a vizet, teszek bele sót.

25- 2. lépés – tésztafőzés
Amint fölforrt a víz, teszem bele a tésztát, és addig főzöm, míg a tészta feljön a víz tetejére.

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép