Bableves csipetkével
Alapanyagok
25 dkg tarkabab, Sárgarépa (ízlés szerint 2-3 darab – én többet teszek bele), Fehérrépa (ízlés szerint 1-2 darab), Zeller (ízlés szerint 10-20 dkg), Só (ízlés szerint 1-2-3 kávéskanállal)
Rántás:
3 dkg zsír-vagy olaj-vagy csemege szalonna, 1 dkg liszt rántáshoz, Fokhagyma (ízlés szerint 3-5 gerezd – én sokat teszek bele), 2 teáskanál fűszer paprika, 1-2 evőkanál paradicsom püré
Csipetke:
1-2 tojás, 10-20 dkg liszt csipetkéhez, csipet só a csipetkéhez
A receptről általában
Amikor ezt az ételt készíted, nem érdemes közben más munkába fogni, mert a főzés ideje alatt folyamatosan van teendő !
FIGYELEM ! FONTOS !
Az úja melegített ételeket - a mikrót nem használom ilyenkor –
a tűzhelyre téve forrás után 8-10 percig forralom, közben folyamatosan keverem.
A baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek.
Ajánlom a dupla adag elkészítését virsli nélkül mélyhűtőben fölcímkézve, dátumozva több hétig eláll.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
Bableves virslivel, csipetkével elkészítése
Előző este előkészítem az alábbiakat:
25 dkg tarkabab:
2 edénybe (nem szűrőbe, mert akkor a föld nem mosódik le teljesen) teszek tiszta vizet, az egyikbe beleöntöm a babot, jól fölkeverem kézzel, és a kezemmel átszedem a tiszta vizes edénybe. Ezt addig ismétlem, míg a víz tiszta nem lesz. Majd beáztatom akkora edénybe, hogy csak félig legyen tele. Vízzel öntsem föl az edény ¾ részéig.
Időigény: 5-8 perc
Zöldségek:
Sárgarépa (ízlés szerint 2-3 darab – én többet teszek bele)
Fehérrépa (ízlés szerint 1-2 darab)
Zeller (ízlés szerint 10-20 dkg)
Zellerlevél (ízlés szerint 3-4 szál)
Só (ízlés szerint 1-2-3 kávéskanállal)
Megtisztítom a zöldségeket (ezt lehet TV-nézés közben is)
A fokhagymát megpucolom.
Időigény: 10-15 perc
Időigény: 10-15 perc (aprítógéppel a legegyszerűbb 1-2 perc)
Főzés aznapi teendői:
Főzési idő: ¾ – 1 óra a bab minőségétől függően.
Míg a bab fő, közben megcsinálom a rántást.
3 dkg zsír, olaj vagy csemege-szalonna
1 dkg liszt rántáshoz
Fokhagyma (ízlés szerint 3-5 gerezd – én sokat teszek bele)
1 teáskanál fűszer paprika
1 evőkanál paradicsom püré
A fokhagymát egy kis edénybe belenyomom, vagy megreszelem. Előkészítem a fűszerpaprikát, egy pohár hideg vizet, a paradicsom pürét (ezeket elő kell készíteni, mert itt gyorsan kell dolgozni, hogy a paprika ne égjen meg).
Rántáskészítés lépései:
Egy serpenyőbe beleteszem a zsiradékot bekapcsolom a tűzhelyt, amikor a zsiradék felmelegedett beleteszem a lisztet zsemleszínűre pirítom, majd beleteszem a fokhagymát, a paprikát és gyorsan felöntöm a hideg vízzel, beleteszem a paradicsom pürét, megvárom, hogy fölforrjon. Leveszem a tűzről és félre teszem.
Az alábbi képeken látható a folyamat:
Időigény: 10-15 perc
Időigény: 5-8 perc