4 months
user-image

Bableves csipetkével

A receptről általában
​​​​​​​Amikor  ezt  az  ételt  készíted, nem  érdemes közben  más  munkába fogni,  mert  a  főzés  ideje  alatt  folyamatosan  van   teendő !

FIGYELEM ! FONTOS !

Az úja melegített ételeket - a mikrót nem használom ilyenkor –
a tűzhelyre téve forrás után 8-10 percig forralom, közben  folyamatosan  keverem.
A baktériumok ennyi idő  alatt  megsemmisülnek.

1- Alapanyagok 
25 dkg tarkabab
Sárgarépa (ízlés szerint 2-3 darab – én többet teszek bele)
Fehérrépa (ízlés szerint 1-2 darab)
Zeller (ízlés szerint 10-20 dkg)
Só (ízlés szerint 1-2-3 kávéskanállal)

Rántás:
3 dkg zsír-vagy olaj-vagy csemege szalonna
1 dkg liszt rántáshoz

Fokhagyma (ízlés szerint 3-5 gerezd – én sokat teszek bele)
2 teáskanál fűszer paprika
1-2 evőkanál paradicsom püré

Csipetke:
1-2 tojás
10-20 dkg liszt csipetkéhez
csipet só a csipetkéhez

Ajánlom a dupla  adag  elkészítését  virsli  nélkül. 
mélyhűtőben  fölcímkézve,  dátumozva több hétig eláll.

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
Bableves virslivel, csipetkével elkészítése
Előző este előkészítem az alábbiakat:

25 dkg tarkabab:

2 edénybe (nem szűrőbe, mert akkor a föld nem mosódik le teljesen) teszek tiszta vizet, az egyikbe beleöntöm a babot, jól fölkeverem kézzel, és a kezemmel átszedem a tiszta vizes edénybe. Ezt addig ismétlem, míg a víz tiszta nem lesz. Majd beáztatom akkora edénybe, hogy csak félig legyen tele. Vízzel öntsem föl az edény ¾ részéig.

Időigény: 5-8 perc

Zöldségek:

Sárgarépa (ízlés szerint 2-3 darab – én többet teszek bele)
Fehérrépa (ízlés szerint 1-2 darab)
Zeller (ízlés szerint 10-20 dkg)
Zellerlevél (ízlés szerint 3-4 szál)
Só (ízlés szerint 1-2-3 kávéskanállal)
Megtisztítom a zöldségeket (ezt lehet TV-nézés közben is)
A fokhagymát megpucolom.

Időigény: 10-15 perc

2- Csipetke-gyúrás
Csipetke:
1-2 tojás
10-20 dkg liszt
csipet só a
A tojást, lisztet, sót jól összedolgozom (ezt lehet TV-nézés közben is), - a képen géppel gyúrtam, ami nagyon praktikus, sok időt lehet vele megspórolni -

3- Előző napi teendők
A megtisztított zöldségeket, és csipetkét beteszem egy nylon zacskóba és be a hűtőbe.

Időigény: 10-15 perc (aprítógéppel a legegyszerűbb 1-2 perc)

Főzés aznapi teendői:

4- Bab átmosása
A beáztatott babot átmosom.

5- Zeller-levél darálása

6- Bableves zöltségezése
A babot 3 liter vízbe fölteszem főni beleteszem az előző este megpucolt zöldségeket, sózom. Forrásig nagy-lángon,

7- Fedő alatt főzés
utána kis-lángon folytatom fedővel letakarva. 20 percenként keverni kell, közben ellenőrizni, a puhaságát a babnak.

Főzési idő: ¾ – 1 óra a bab minőségétől függően.

Míg a bab fő, közben megcsinálom a rántást.

 

8- Rántás- alapanyagok

3 dkg zsír, olaj vagy csemege-szalonna
1 dkg liszt rántáshoz
Fokhagyma (ízlés szerint 3-5 gerezd – én sokat teszek bele)
1 teáskanál fűszer paprika
1 evőkanál paradicsom püré

A fokhagymát egy kis edénybe belenyomom, vagy megreszelem. Előkészítem a fűszerpaprikát, egy pohár hideg vizet, a paradicsom pürét (ezeket elő kell készíteni, mert itt gyorsan kell dolgozni, hogy a paprika ne égjen meg).

Rántáskészítés lépései:

Egy serpenyőbe beleteszem a zsiradékot bekapcsolom a tűzhelyt, amikor a zsiradék felmelegedett beleteszem a lisztet zsemleszínűre pirítom, majd beleteszem a fokhagymát, a paprikát és gyorsan felöntöm a hideg vízzel, beleteszem a paradicsom pürét, megvárom, hogy fölforrjon. Leveszem a tűzről és félre teszem.

Az alábbi képeken látható a folyamat:

9- Szalonnát- felkockázom, kisütöm, lisztezem
01. lépés -
9- Szalonnát- felkockázom, kisütöm
02. lépés.
Rántás- zsiradékba lisztet teszek ( a liszt ne legyen több, mert a csipetkén lévő liszt elegendő a leves besűrítéséhez)

10- Rántás- a lisztet megpirítom
03. lépés

11- Rántás- zsiradékba lisztbe fokhagymát teszek
04. lépés

12- Rántás- paprikát teszek bele
05. lépés

13- Rántás- felöntöm vízzel
06. lépés

14- Rántás- darált zellert rántásba, forralás
07. lépés

Időigény: 10-15 perc

15- Csipetke szaggatása
A csipetke tésztát, ahogy a nevében is van a két kezem között lelapítom, és folyamatos lisztbe mártás közben csipegetem.

Időigény: 5-8 perc

16- Mikor a bab puha, beleöntöm a rántást,

17- Mikor a rántás után a leves felforr,
beleteszem a virslit-, kolbászt, tetszés szerint. Majd mikor fölforrt a csipetkét is beleteszem, lehet leveskockával ízesíteni.

18- A képen látható habot elfőzöm

19- Mikor a csipetke feljön a tetejére,
A forrástól számított kb. 10 perc után leveszem a tűzről.

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép