Halászlé

Alapanyagok:
1 db nagyobb pontyfej, 1 kg ponty farka, 8-10 dkg zsiradék, 3-4 kávéskanál őrölt piros paprika, 2-3 teáskanál só – ízlés szerint -, 4-5 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma, 1 halszelet személyenként, 1-2 csípős paprika – ez el is maradhat -, 1-2 mokkáskanál tört fekete bors, 2-3 halászlé leveskocka

A receptben leírt hal alaplé ponty fejéből és farok részeiből készült.

01- Ponty feje
Ahogy a képen kiemelve látható nincs benne a keserű fog, viszont ezt mindig ellenőrizni kell, mert elronthatja az ételt amennyiben ottmarad.
Nagyon könnyen ki lehet törni késsel.

02- A hagymákat megpucolom. Elég négyfelé vágni, mert olyan sokáig főzöm, hogy mire a hal megpuhul teljesen szétfő.
Zsiradékra teszem a hagymákat, a borsot.

03- Beleteszem a halakat, megszórom a paprikával.

04- Jól összekeverem, megsózom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje

05- Fedő alatt kis lángon 5-6 órát főzöm, hogy a szálkák, csontok teljesen megpuhuljanak.
Az elfőtt vizet pótoljuk. Végül elfőzzük a vizet, hogy masszát kapjunk.
Azért kell ilyen sokáig főzni, mert akkor lesz olyan állagú, hogy le tudjuk darálni.

06- Ledarálom a masszát
Beleteszem az edénybe, fölengedem 2-2,5 liter vízzel fölforralom. Most jöhet bele a halászlé kocka – ez el is maradhat -. Kóstolom, ízesítem.
A pontyszeleteket előzőleg besózom, akár előző nap.
A levesbe csak tálalás előtt főzzük bele, mert forrástól számított 5 perc elég a halszelet elkészítéséhez.

07- Kenyérrel tálalom, ezt még a Nagymamámtól tanultam, hogy mikor szálkás halat eszünk mindig legyen a tányér mellett kenyér. A véletlen szálkanyeléskor egy falat kenyér sokat segít.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !