Húsleves – házi cérnametélttel
Alapanyagok
1-1,5 kg tyúk/marha/disznó/csont (legízletesebb a leves, ha többféle húsból, csontból készítjük), 2-3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 nagy fej zeller, 1,5-2 cm hosszú gyömbér, 1 evőkanál só, 15-20 szem fekete bors, 3 db leveskocka, 1-2 kelkáposzta levél, 3-4 db zellerszár, 4-5 db karfiolszár, 0,5 karalábé
A receptről általában
Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!
Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A húsleves az az étel, amit mindig másnapra, harmadnapra főzök !
A húsleves újramelegítésénél – minden ételre vonatkozik – föl kell forralni, és forrás után 10-15 percig kislángon főzzük – a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek -.
- Egy 7-8 literes edénybe beleteszem a húst,felöntöm hideg vízzel, és fölforralom. Megkeverem és 2-3 percig hagyom forrni, hogy minél több hab kijöjjön a húsból. Ezt a műveletet azért kell megcsinálni, hogy a leves aranyosan átlátszó legyen.
- A húst/húsokat leforráztuk
- Míg a víz fölforr, fölvagdosom a zöldségeket. A hagymák haját is rajtahagyom, csak a fokhagymát egy kicsit összenyomom, hogy az ízanyagok jobban kijöjjenek.
- Leöntöm a forróvizet.
- Lemosom a húsokat és az edényt alaposan kisúrolom.
- A tiszta fazékba megy a hús
- Fölülre a káposztalevél, só
9. A leves fölforrt
10. Fedő alatt a legkisebb lángon 3-5 óráig főzöm attól függően, hogy a húsok mennyire puhulnak.
Értelem szerint itt van 4-5 óra szabad idő, csak az a lényeg, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami nem vonja el teljesen a figyelmünket a konyháról. A csörgőóra itt is nagyon hasznos lehet.