Húsleves cérnametélttel

Alapanyagok
1,5-2 kg marhahús – lábszár, szegy, fartő ( a szegy nem alkalmas a szeletelésre, de a levesnek jó ízt ad) -, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 1 közepes zellergumó, 5 dkg paradicsom, 2 dkg friss gyömbér – szárítottból, egy mokkacukornyi darab -, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 szál zeller zöld, 1,5 evőkanál só, 1 teáskanál szemes bors, 3 liter víz, 2-3 húsleves-kocka

A receptről általában

Edényszükséglet: 1 db 5-6 literes fazék, 1 literes tésztafőző edény, 1 tésztaszűrő.

Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!

Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.
A húsleves az az étel, amit mindig másnapra, harmadnapra főzök !
A húsleves újramelegítésénél – minden ételre vonatkozik – föl kell forralni, és forrás után 10-15 percig kislángon főzzük – a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek -.

A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

A húsleves régen is ma is vasárnap és ünnepnap étele. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Sőt a húsos karajcsontból készült leves is nagyon finom. Hozzáadhatunk velős csontokat, aminek a két végét főzés előtt be kell sózni, akkor nem lesz tőle zavaros a leves, és benne marad a csontba a velő.

A húslevest mindig előző nap főzöm meg, egyrészt azért mert másnapra ízesebb lesz, másrészt így könnyen le lehet szedni a zsiradékot a tetejéről.
A körülbelüli főzési idő, ami nemcsak a hús fajtájától, hanem a minőségétől is függ – a lehető legkisebb lángon, fedővel lefedve kell főzni-:

Marha - 1,5 kg: 5 óra Disznó - 1,5 kg: 1-1,5 óra Kacsa, Liba, Kakas, Tyúk – 1,5-2 kg -: 1,5 -2,5 óra A húst érdemes akkor beszerezni, mikor akciós.A mélyhűtőbe károsodás nélkül eltartható hetekig. Most marhahúsból készült receptet írom le, de érvényes a többi alapanyagból készültekre is, csupán a főzési időben térnek el egymástól.

Előző este előkészítem az alábbiakat:

10 dkg vöröshagyma – nem kell megpucolni, csak jól megmosni, a héjában lévő festékanyag szép színt ad a levesnek -
4-5 gerezd fokhagyma – nem kell megpucolni, csak megmosni és összenyomkodni -
10-15 dkg sárgarépa
10-15 dkg fehérrépa
10 dkg közepes zellergumó
2-3 szál zeller zöld
5 dkg paradicsom
2 dkg friss gyömbér – szárítottból, egy mokkacukornyi darab -

A paradicsomot, paprikát , zeller zöldet jól megmosom és nylonzacskóba teszem.
A répákat, a zellert szintén megmosom, megtisztítom és be a nylonzacskóba és a hűtőbe.

Időigény: 8-10 perc

Főzés aznapi teendői:

Húsleves

1,5 evőkanál só
1 teáskanál szemes bors
3 liter víz

Az edénybe beleteszem a húst, és fölforralom majd leöntöm róla a vizet. Hideg vízzel átmosom, és a jól kitisztított edénybe visszateszem a húst, majd az előző nap hűtőbe eltett alapanyagokat a hús tetejére rakom. Megsózom, borsozom és végül felöntöm a hideg vízzel.

Forrás után fedő alatt a legkisebb lángra teszem, és kb. 4-5 órán keresztül főzöm

Időigény: 4-5 óra

Itt van 4-5 órád, amikor nincs teendőd az étellel ! azért néha meg kell nézni, hogy a hús megpuhult-e?

FONTOS !!!

Nyári melegben, de télen is ajánlott, hogy amint lezártam a tüzet, azonnal hideg vízfürdőbe hűtöm le az ételt, és már mehet is a hűtőbe !

Főzés másnapi teendői:

2-3 húsleves-kocka

Kiveszem a hűtőből a fazék levest, kanállal leszedem a tetejéről a zsiradékot. Fölteszem a tűzre és fölforralom – 4-5 percig kis-lángon -.
Leszűröm a fazék tartalmát, kiveszem a marhahúst, lehűtöm és nylonzacskóba téve elteszem másnapra a főételhez feltétnek. A sárgarépát, fehérrépát leöblítem és visszateszem a leszűrt levesbe.
Újra fölforralom és kis-lángon 5 percig főzöm, majd beledobom a leveskockákat és még 5 percig forralom.

Közben:
Cérnametélt

10 dkg száraz cérnametélt – Legjobb a házilag gyúrt. A szárazak közül a „Gyermelyi” márkát szeretem -
1 teáskanál só
1 kávéskanál a leves tetejéről leszedett zsiradékból
1 liter víz

A vizet fölteszem forrni. Beleteszem a sót a zsiradékot. Mikor lobog a víz beleteszem a tésztát, és újraforrás után kicsi lángon 5-6 percig főzöm, közben kevergetem. Leszűröm, leöblítem hideg vízzel, és egy öblös üvegedénybe teszem, amibe majd tálalom.

Már tálalható a levesek „Királynéja”, a tésztát mindenki ízlése szerint szedhet.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !