Húsleves - karajcsontból

Alapanyagok 
2 kg karajcsont, 3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 nagy fej zeller, 1,5-2 cm hosszú gyömbér, 1 evőkanál só, 15-20 szem feketebors, 3 db leveskocka, 20 dk cérnametélt száraztészta

A receptről általában
Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!

Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

A húsleves az az étel, amit mindig másnapra, harmadnapra főzök !

Alapanyagok

02- Egy 7-8 literes edénybe beleteszem a húst,
felöntöm hideg vízzel, és fölforralom.

03- Míg a víz fölforr,
a képen látható módon megtisztítom és fölvagdosom a zöldségeket. A hagymák haját is rajtahagyom, csak a fokhagymát egy kicsit összenyomom, hogy az ízanyagok jobban kijöjjenek.

04- A csontot leforráztuk,
a víz felforrt. Megkeverem és 2-3 percig hagyom forrni, hogy minél több hab kijöjjön a húsból.
Ezt a műveletet azért kell megcsinálni, hogy a leves aranyosan átlátszó legyen.

05- A húst lemosom,
és az edényt alaposan kisúrolom.

06- Majd a hús megy a fazékba

07- Az összes alapanyag megy a fazékba,
kivéve a leveskockát, és a tésztát.

08- Fölöntöm annyi vízzel,
hogy az alapanyagokat teljesen ellepje.

09- Amint a víz felforrt,
azonnal kislángra teszem – az a jó ha minél kisebb a láng, mert akkor lesz szép átlátszó a leves -.

10- Lefedem
Fedő alatt kis lángon 4-5 óráig főzöm.

Értelem szerint itt van 4-5 óra szabad idő, csak az a lényeg, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami nem vonja el teljesen a figyelmünket a konyháról. A csörgőóra itt is nagyon hasznos lehet.

 

11- Vízhűtés
A húslevesnél télen-nyáron főzés után azonnal vízhűtőbe teszem az edényt, mert hamar elszaporodnak a baktériumok benne.

12- Mehet a hűtőbe

13- Itt látható a rengeteg zsír
A zsírt nem szabad kidobni, mert föl lehet használni bármihez, ami zsírt igényel.

14- A zsiradékot leszedem
A leszedett zsírt félreteszem.

15- Szűrés előkészülete
Azért mutatom az edényeket, mert így praktikus a munkafázist előkészíteni.

16- Leszűröm a húslevest egy kisebb fazékba
A sárgarépát, fehérrépát visszateszem a levesbe.

17- A képen láthatóan,
A csontokat a kutyusnak, a húst egy kisebb edénybe teszem.

18- A leves felforrt,
beledobom a leveskockát, és forralom tovább kislángon 5-8 percig.

19- Közben fölteszem a tészta vizét forrni,
sót szórok a vízbe.

20- Mikor a víz fölforrt,
beleszórom a tésztát, jól megkeverem. Kislángon az újraforrástól számított 5-6 percig főzöm.

21- Levestészta kész

22- JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !