Tyúkhúsleves - házi cérnametélttel

Alapanyagok
​​​​​​​2 kg Tyúk, 2-3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 nagy fej zeller, 1,5-2 cm hosszú gyömbér, 1 evőkanál só, 15-20 szem fekete bors, 3 db leveskocka, 1-2 kelkáposzta levél, 3-4 db zellerszár, 4-5 db karfiolszár, 0,5 karalábé

A receptről általában:
Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!

Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

A húsleves az az étel, amit mindig másnapra, harmadnapra főzök !

A húsleves újramelegítésénél – minden ételre vonatkozik – föl kell forralni, és forrás után 10-15 percig kislángon főzzük – a baktériumok ennyi idő alatt megsemmisülnek -.

A képeken lehet látni a rengeteg zsírt, amit csak úgy tudok leszedni teljesen, ha egy éjszaka a hűtőbe van.
A másik ok sem elhanyagolható, sokkal jobb ízű lesz ha legalább egy napot áll.

01- Alapanyagok

02- Egy 7-8 literes edénybe beleteszem a húst,
felöntöm hideg vízzel, és fölforralom.

03- A tyúkot leforráztuk
Megkeverem és 2-3 percig hagyom forrni, hogy minél több hab kijöjjön a húsból.
Ezt a műveletet azért kell megcsinálni, hogy a leves aranyosan átlátszó legyen.

04- Míg a víz fölforr
a képen látható módon megtisztítom és fölvagdosom a zöldségeket.
A hagymák haját is rajtahagyom, csak a fokhagymát egy kicsit összenyomom, hogy az ízanyagok jobban kijöjjenek.

05- Leöntöm a forróvizet

06- Lemosom a tyúkot,
és az edényt alaposan kisúrolom.

07- A tiszta fazékba megy a tyúk

08- Ahogy a képen látható,
mennek a fazékba a répák.

09- Ahogy a képen látható,
mennek a fazékba a többi anyagok.

10- Ahogy a képen látható- bors

11- Fölülre a káposztalevél, só

12- Fölengedem vízzel,
hogy ellepje az anyagokat.

13- A leves fölforrt

14- Fedő alatt kislángon,
legkisebb lángon 3-5 óráig főzöm attól függően, hogy a tyúk mennyire puhul.

Értelem szerint itt van 4-5 óra szabad idő, csak az a lényeg, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami nem vonja el teljesen a figyelmünket a konyháról. A csörgőóra itt is nagyon hasznos lehet.

15- Vízhűtés
A húslevesnél télen-nyáron főzés után azonnal vízhűtőbe teszem az edényt, mert hamar elszaporodnak a baktériumok benne.

16- Mehet a hűtőbe

17- Leszedem a zsiradékot

18- Leszűrtem a levest

19- A húst külön teszem

Kifőzöm az előzőleg meggyút tésztát.