Zöldborsóleves galuskával

Alapanyagok 
Leveshez
1,5-2 dkg zsiradék, 0,5 kg zöldborsó, 2 csokor petrezselyemzöld, 1/2 evőkanál liszt, 2 tk őrölt pirospaprika, 1,5-2 liter víz, 1 evőkanál paradicsompüré, 0,5 tk só, 2 hús-, vagy zöldségleves kocka
Galuskához
1-2 tojás, 4,5-9 dkg liszt, 0,5 kávéskanál só

A receptről általában.
Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!

A zöldborsóból készült ételeket 4 féle alapanyagból készíthetjük.

Az általam legjobbnak ítéltet teszem előre:
Friss zöldborsó – Nyáron ezt ajánlom, 1 kg hüvelyes zöldborsó, kifejtve kb. 45 dkg- . A hüvelyes zöldborsó használatakor, érdemes előző este megpucolni. És egy nylon zacskóba a hűtőbe tenni.
Mikor a borsó még zsenge volt a Nagymama a héjának egy részét is fölhasználta a következő módon:
Megtörte a hüvely kicsi csücskét befelé, és ügyesen lehúzta a belső részt. A megmaradt hüvelyeket beledobta a levesbe. Nagyon finoman ízesíti a levest.

Mirelit zöldborsó – A receptet a mirelitre értem, mert ezt télen-nyáron lehet kapni, ez hasonlít legjobban a friss zöldborsóhoz. -

Konzerv – üveges -
Konzerv – dobozos -

Nem tévedésből hagytam ki receptből a különböző zöldségeket, és a petrezselyemből viszont dupla adagot írtam.
A zöldborsónak az ízét tökéletesen kikerekíti a petrezselyem, soha nem teszek bele más zöldségfélét.

1- Alapanyagok
Leveshez
1,5-2 dkg zsiradék
0,5 kg zöldborsó
2 csokor petrezselyemzöld
1/2 evőkanál liszt
2 tk őrölt pirospaprika
1,5-2 liter víz
1 evőkanál paradicsompüré
0,5 tk só
2 hús-, vagy zöldségleves kocka

Galuskához
1-2 tojás
4,5-9 dkg liszt
0,5 kávéskanál só

Zöldborsó leves, galuskával recept elkészítése

Leves

 

2- Zsiradék hevítése
1,5-2 dkg zsiradék
A zsiradékot fölhevítem egy 2,5-3 literes fazékba.

3- Ködborsó dinsztelése
0,5 kg zöldborsó
Beleöntöm a zsiradékba a mirelit zöldborsót – fagyott állapotban - , jól összekeverem.

4- Ködborsó dinsztelése fedő alatt
Lefedem és a tüzet kis lángra teszem 5-6 percenként megkeverem.

5- Aprítás
Míg a zöldborsó puhul, felaprítom 2 csokor petrezselyemzöldet.

6- Ködborsó fűszerezése – petrezselyem
Mikor elég puhának találom rászórom a petrezselymet. Jól összekeverem.

7- Fűszerezés – só, fűszerpaprika, liszt -
1/2 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt pirospaprika
Megszórom a liszttel, majd a paprikával, összekeverem.
1 evőkanál paradicsompüré
1-2 teáskanál só
Hozzáadom a paradicsom pürét és a sót, megkeverem.
Időigény: 15-20 perc

8- Jól összekeverem

9- Felöntöm 2 liter vízzel
1,5-2 liter víz
Már öntöm is rá a hideg vizet.
Miközben a leves fölforr, megcsinálom a galuskát.

10- Galuska alapanyagok

11- Galuska elkészítése lépés 1
1-2 tojás
5-10 dkg liszt
0,5 kávéskanál só

11- Galuska elkészítése lépés 2
Egy keverő tálba összekeverem a lisztet, tojást, sót.
A képen látható állagúra egészítem ki vagy egy pici vízzel, vagy kevéske liszttel, attól függően, hogy híg ill. sűrű.

12- A leves fölforrt, szinte lobog.

13- Galuska szaggatása
Már szaggathatom bele a forrásban lévő levesbe. - nokedliszaggatóval -

14- Galuska főzés, leves ízesítés
2 hús-, vagy zöldségleves kocka
A leveskockákat beledobom, és még 5-6 percig forralom. Mikor a galuska feljön a leves tetejére, elkészült az étel.
Időigény: 5-6 perc

15- Kész is a Zöldborsó leves, galuskával.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !

16- Nyári étel-hűtés