Zöldborsóleves galuskával
Alapanyagok
Leveshez
1,5-2 dkg zsiradék, 0,5 kg zöldborsó, 2 csokor petrezselyemzöld, 1/2 evőkanál liszt, 2 tk őrölt pirospaprika, 1,5-2 liter víz, 1 evőkanál paradicsompüré, 0,5 tk só, 2 hús-, vagy zöldségleves kocka
Galuskához
1-2 tojás, 4,5-9 dkg liszt, 0,5 kávéskanál só
A receptről általában.
Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!
A zöldborsóból készült ételeket 4 féle alapanyagból készíthetjük.
Az általam legjobbnak ítéltet teszem előre:
Friss zöldborsó – Nyáron ezt ajánlom, 1 kg hüvelyes zöldborsó, kifejtve kb. 45 dkg- . A hüvelyes zöldborsó használatakor, érdemes előző este megpucolni. És egy nylon zacskóba a hűtőbe tenni.
Mikor a borsó még zsenge volt a Nagymama a héjának egy részét is fölhasználta a következő módon:
Megtörte a hüvely kicsi csücskét befelé, és ügyesen lehúzta a belső részt. A megmaradt hüvelyeket beledobta a levesbe. Nagyon finoman ízesíti a levest.
Mirelit zöldborsó – A receptet a mirelitre értem, mert ezt télen-nyáron lehet kapni, ez hasonlít legjobban a friss zöldborsóhoz. -
Konzerv – üveges -
Konzerv – dobozos -
Nem tévedésből hagytam ki receptből a különböző zöldségeket, és a petrezselyemből viszont dupla adagot írtam.
A zöldborsónak az ízét tökéletesen kikerekíti a petrezselyem, soha nem teszek bele más zöldségfélét.
Zöldborsó leves, galuskával recept elkészítése
Leves