Lángos

Alapanyagok:

500 g liszt, 20 dkg  főtt krumpli, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2 dl tej, 1 tojás, 5 dl olaj (a kisütéshez)

A krumplit fölteszem főni.

01- A lisztet elkeverem a sóval

02- 1 dl langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, hagyom fölfutni

03- Belereszelem a főtt krumplit

04- A felfutott élesztőt, a tojást, a maradék tejet jól összegyúrom

Jól meglisztezem a deszkát és a tésztát. Ráborítom az edényt és meleg helyen hagyom megkelni, míg a duplájára megnő.

05- Ahogy a képeken látható

A tésztát nyolc részre osztom, és még egyszer átgyúrom a tésztát.

06- A kezemmel széthúzogatom – nem baj ha nem szabályosak -

Letakarom nedves konyha ruhával, hogy ne száradjon ki a teteje és még hagyom még 15-20 percig kelni.

07- Az olajat fölhevítem

Ellenőrzöm, hogy az olaj elég meleg-e ?
Ahogy az alábbi képen látható, az olajnak sercegnie kell, akkor már elég forró.

08- Megsütöm az egyik felét

09- Megsütöm a másik felét

10- Kész a lángos

Fokhagymát összezúzok, fölöntöm egy kevés olajjal, sót teszek bele és kenő ecsettel megkenem.

Szokták tejföllel, túróval... tálalni.