Mákos-diós beigli
Alapanyagok a tésztához:
1 kg liszt, 50 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 2 db tojás, 6 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 4 dl tej
Alapanyagok a töltelékekhez:
Diótöltelék:
40 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 evőkanál méz, 8 dkg mazsola, 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, 1 db citrom reszelt héja
Máktöltelék:
40 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja, 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, 8 dkg mazsola
Előző nap kell elkészíteni az alábbiakat:
Másnapi sütésnél nem szoktam betenni a hűtőszekrénybe.
Beigli sütés aznapi teendői:
Kevés cukros langyos tejbe fölfuttatom az élesztőt.
Közben bekapcsolom a sütőt 200 C fokra. Beteszem a tepsit - ha két tepsivel sütünk egyszerre, akkor alulról az első és a második polcra tegyük és 10 percenként cserélgessük -
10 percig hagyom 200 C fokon, majd leveszem a hőt 170-180 C fokra és még 35-45 percig sütjük.