Mákos-diós beigli

Alapanyagok a tésztához:
1 kg liszt, 50 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 2 db tojás, 6 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 4 dl tej

Alapanyagok a töltelékekhez:
Diótöltelék:
40 dkg darált dió,  20 dkg  kristálycukor, 2 dl tej, 1 evőkanál méz, 8 dkg mazsola, 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, 1 db citrom reszelt héja

Máktöltelék:
40 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 20 dkg  kristálycukor, 2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja, 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, 8 dkg mazsola

Előző nap kell elkészíteni az alábbiakat:

01- A tejet fölforralom, mikor fölforrt lezárom a tüzet

02- Mákot-diót beleöntöm a forró tejbe,
majd belekeverem az alábbiakat:
mazsola, reszelt citrom héja, őrölt szegfűszeg, méz, fahéj, cukor

03- Jól összekeverem

Másnapi sütésnél nem szoktam betenni a hűtőszekrénybe.

Beigli sütés aznapi teendői:
 

04- Megszitálom a lisztet

Kevés cukros langyos tejbe fölfuttatom az élesztőt.

05- Belereszelem a margarint

06- Belereszelem a citrom héját, egy csipet sót

07- Beleteszem a fölfutott élesztőt, a tojásokat

08- Beleszórom a cukrot

09- A tésztát összegyúrom, letakarom és langyos helyen hagyom kelni k.b. egy óráig

10- Hat egyenlő részre vágom, újra átgyúrom. Hagyom letakarva 1/2 órára.
Majd kinyújtom k.b. 8-10 mm-es vastagságúra

11- Ahogy a képen látható, rákenem a tölteléket a tésztára

12- Föltekerem

13- Ráhelyezek lazán 3 beiglit a tepsire, villával megszurkálom mindkét oldalát, majd megkenem tojás sárgájával

Közben bekapcsolom a sütőt 200 C fokra. Beteszem a tepsit - ha két tepsivel sütünk egyszerre, akkor alulról az első és a második polcra tegyük és 10 percenként cserélgessük - 

10 percig hagyom 200 C fokon, majd leveszem a hőt 170-180 C fokra és még 35-45 percig sütjük.

14- Jó étvágyat kívánok !