Pizza tészta, szósz - Pizza 1. -

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!
Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

A receptet 1 kg liszt alapanyagból készítettem, mert azt szeretném bemutatni, hogy a pizzát is lehet előre elkészíteni. A tésztát lefagyasztva bármikor gyorsan elkészíthetjük.
Ezt a pizza receptet azoknak a kedves látogatóknak ajánlom, akiknek kevés idejük van az egyéb elfoglaltságok miatt, de azért szeretnének saját elkészítésű pizzával kínálni a családot, vagy a vendégeket.

01-1 ALAPANYAGOK: Pizza tészta
1 kg liszt
8 dkg élesztő
4 tk. kristálycukor
4 tk. só
8 ek. olivaolaj
4,5 dl. víz

01-2 Alapanyagok: Pizzaszósz
360 gr. sűrített paradicsom, 70 gr. Univer pizzakrém – 2 db -

A paradicsomot és a pizzakrémet jól összekeverem és felfőzöm 8-10 percig.

A képen látható kicsi dobozokba szétporciózom, Mehet a mélyhűtőbe. Lehetőleg akkora edénybe tegyük a szószt, ami egyszeri adagnak elegendő.

01-3 Alapanyagok: Pizza
¼ rész tészta
1-2 ek. olivaolaj
6 dkg sonka
15-20 dkg füstölt sajt
10 dkg mozzarella
1 kis fej vöröshagyma
6 dkg kukorica

A fenti pizza feltét, csak egyik variáció. Itt mindenki használhatja a fantáziáját.

A pizza tésztájának az elkészítése:

02- Langyos vízbe beleszórom a cukrot

03- Belemorzsolom az élesztőt

04- Az átszitált lisztbe gödröcskét csinálok,
és beleöntöm a felfuttatott élesztőt.

05- A tésztát jól kidolgozom

06- Cipót formálok

07- Letakarva kelesztem kb.1-1,5 óráig

Itt van 1-1,5 szabad óra amíg a tészta megkel.

08- A tészta megkelt

09- A tésztát sózom, olajozom

10- Jól összegyúrom

11- Letakarom és hagyom kelni kb. 1-1,5 órát

Itt van 1-1,5 szabad óra amíg a tészta megkel.

12- Négy részre osztom

13- Mélyhűtésre előkészület
A többlet tésztát nyilon zacskóba teszem, bekötöm a száját.
A következő napig hagyom a hűtőtérbe, majd utána mehet a mélyhűtőbe.
Felhasználás előtti este vegyük ki, hogy kiolvadjon.
Ugyan úgy dolgozok vele, mint a frissen gyúrt tésztával.

14- Sütés előtt
A tésztát kinyújtom a kívánt formára.
A sütőlapra sütőpapírt teszek, beolajozom.
A kinyújtott tésztát ráhelyezem – közben bekapcsolom a sütőt 240 C fokra állítom-.
a. bekenem a tésztát a pizzaszósszal
b. az előzőleg megreszelt sajt felével megszórom
c. ráhelyezem a sonkát, vagy szalámit, vagy bármit
d. ráteszem a karikákra vágott hagymát, megszórom a kukoricával
e. rámorzsolom a mozzarellát
f. megszórom a maradék reszeltsattal

15- Megsült a pizza
A forró sütőbe betesszük.
10 perc után leveszem a hőfokot 200 C fokra és még 10 percig sütöm.

16- Jó étvágyat kívánok!